"Форд” одлази из Русије

Srna
Foto: Nyt

ВАШИНГТОН - "Форд" је данас саопштио да ће напустити тржиште Русије, након што је исти потез повукло још неколико произвођача аутомобила пошто је Москва покренула војну акцију у Украјини.

Током дана је и "Мерцедес-Бенц" објавио да ће се повући са руског тржишта и продати локалном инвеститору своје дионице у индустријским и финансијским подружницама.

"Форд" је саопштио да је финализовао договор о продаји удјела од 49 одсто у заједничком предузећу у Русији "Солерс Форд" по "номиналној" цијени која није откривена.

Америчка компанија отписала је 122 милиона долара поводом суспендовања пословања у Русији раније ове године, али неће имати додатне губитке у вези са данашњом објавом, наводи се у саопштењу.

"Форд" је продао око 20.000 возила у Русији 2021. године, наводе аналитичари, а у марту је објавио суспензију пословних активности у Русији.

Компанија је реструктурисала своје пословање у Русији 2019. године и предала "Солерсу" контролу над заједничким предузећем.

Русију су раније напустиле и остале америчке компаније, укључујући "Сиско системс" и "Најки" јер је због санкција које је Москви увео Запад постало немогуће пословати у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана