Ford C-MAX хибрид који се напаја сунчевом енергијом

Агенције
Ford C-MAX хибрид који се напаја сунчевом енергијом

Ford је најавио прототип новог хибридног возила чије се батерије могу допунити преко соларних панела на крову аутомобила. Нови систем има за циљ да смањи зависност електричних и хибридних возила од напајања струјом из мреже.

Амерички произвођач представиће 6-10. јануара на Међународном сајму потрошачке електронике у Лас Вегасу концепт C-MAX Solar Energi. Овај аутомобил заснован је на моделу C-MAX Energi Plug-in Hybrid, на чијем крову су инсталирани соларни панели.

Прототип је настао као резултат заједничког рада Fordа, компаније Sun Power и Технолошког института из Џорџије. Систем соларног напајања у стању је да прати кретање сунца од истока ка западу, црпећи у сваком тренутку најоптималнију могућу количину енергије из сунчевих зрака.

Да би се батерије потпуно напуниле потребно је да аутомобил буде изложен директној сунчевој свjетлости током читавог дан, што је еквивалентно четворочасовном пуњењу на кућној мрежи.

Након тога Fordов прототип у стању је да испоручи исте перформансе као и модел C-MAX Energi Plug-in Hybrid који се пуни преко стандардне струјне утичнице. То значи да је аутомобил у стању да, уз пун резервоар, пређе око 1.000 км. Ако се креће само уз помоћ електричне енергије, концепт има аутономију до 34 км.

Концепт C-MAX Solar Energi поред соларних панела има и стандардни прикључак за струју, који би се користио током облачних дана, односно увијек када сунчево зрачење није довољно да би се батерије потпуно напуниле.

Процијењује се да би се употребом ове технологије годишња емисија гасова који утичу на стварање ефекта стаклене баште просјечно снизила за 4 метричке тоне по једном кориснику аутомобила. У Fordу кажу да ће након премијере прототип бити подвргнут тестовима у реалним условима експлоатације, како би се утврдило да ли је изводљива његова серијска производња.

Ford није први који је дошао на идеју да користи сунчеву енергију за напајање хибирдних аутомобила. Тојота је 2009. почела да уграђује соларне панеле у кров модела Приус треће генерације, али за разлику од Fordовог прототипа, ове ћелије не служе за пуњење батерија које погоне аутомобил већ за климатизовање кабине када је ауто паркиран на сунцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана