Фолксвагену прекипјело, бизнисмен из БиХ овог пута претјерао

Дојче веле
Фолксвагену прекипјело, бизнисмен из БиХ овог пута претјерао

Аутомобилски концерн Фолксваген је рјешио да уђе у нов клинч са фирмом Превент босанкохерцеговачког бизнисмена Нијаза Хастора.

Они су одлучили да откажу сарадњу са једном Хасторовом фабриком.

Лист Фраје пресе је, позивајући се на синдикат фирме „ЕС аутомобилгус", пренио да је аутомобилски концерн Фолксваген ријешио да прекине сарадњу са том фирмом која за њега производи кућишта преносних механизама. Исто је јавио и таблоид Билд. То се сматра одмаздом Фолксвагена за поступак ЕС, који је својевремено престао да шаље потребне дијелове великом концерну из Волфсбурга.

Свађе и тајни дилови

Позадина догађаја: 2016. године је Фолксваген сторнирао поруџбине произвођачу аутомобилских сједишта Кар триму у вриједности од 500 милиона евра, одбивши да потом тој фирми плати накнаду за пропуштену зараду. И ЕС и Кар-трим су у власништву фирме Превент која припада босанскохерцеговачкој породици Хастор.

По одлуци шефа Превента Нијаза Хастора, ЕС је због раскида Фолксвагенове сарадње са Кар тримом одмах престао да испоручује своја кућишта преносног система за Фолксвагенове аутомобиле. У Фолксвагену је тада стала производња Голфа.

Пошто велики концерн из Волфсбурга није могао да се одрекне потребних кућишта, два концерна су се вансудским путем договорила да Фолксваген у наредних шест година набавља дијелове од фирми које припадају Превенту, а и да фирми породице Хастор плати обештећење. Висина тог обештећења је непозната јавности, а и други дијелови њиховог дила су остали тајна.

Превент спроводи даље планове

Нијаз Хастор у њемачкој јавности слови као балкански бизнисмен који стално купује све више њемачких фирми за производњу ауто-дијелова; у њемачким медијима га углавном сликају као непријатеља и суровог боса који не бира средства како би повећао профит.

Но, иако је Фолскваген, ако су наводи листа Фраје пресе тачни, сада ријешио да раскине уговоре са ЕС – а други велики аутомобилски концерн, Дајмлер, недавно је одлучио да прекине сарадњу са Кар тримом – велико је питање колико ће то ослабити пословну империју Нијаза Хастора. Јер, Превент је почетком ове године преузео већински удео у фирми Ноје Халберг-Гус д.о.о. из Сарбрикена.

3.000 радника, обрт од 500 милиона

Ноје Халберг-Гус има по један погон у Лајпцигу и Јужноафричкој Републици, а спада у водеће ливнице Европе. Производи кућишта за цилиндре, главе цилиндара, брегасте осовине и блокове мотора како за аутомобиле тако и за камионе и аутобусе. Међу велике клијенте те фирме спадају Дајмлер, Опел и Фолксваген.

Ливница је 2011. године пријавила банкрот, а ситуацију је тада спасао холандски инвестициони фонд ХТП, да би прошлог њета фирму преузела њемачка фирма СДЛ, но то је било кратког вијека. Тренутно Ноје Халберг-Гус има годишњи обрт од око 500 милиона евра а у тројим погонима је запослено 3.000 радника.

Група Превент иначе већ годинама води судски спор с концерном Дајмлер, који су тужили јер је 2014. престао да преузима пресвлаке за сједишта која производи Превент, иако је недуго прије тога потписан уговор о сарадњи. Утолико тражи одштету од Дајмлера у износу од око 40 милиона евра, преноси новинска агенција дпа.

Но исто тако, тек што је Билд објавио вијест о Фолксвагеновом прекиду сарадње, сам Превент на својој страници објавио је у уторак да је постигнут договор о испоруци навлака за сједишта концерна BMW за њихова возила серије 1 и 3, као и о „проширењу већ постојећих уговора о испоруци BMW AG".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана