Фолксваген уништавао доказе, пљуште тужбе

Агенције
Фолксваген уништавао доказе, пљуште тужбе

Детроит, Брауншвајг - "Фолксваген" је уништавао документа и ометао правосуђе након што је америчка агенција за екологију оптужила ту компанију да је варала на тестовима мјерења издувних гасова, тврди бивши радник њемачког дива из Мичигена Данијел Донован.

Он је тужио "Фолксваген" тврдећи да је неправедно отпуштен пошто је одбио да учествује у брисању докумената које је трајало три дана. "Фолксваген" је, међутим, саопштио да одлазак Донована није повезан са скандалом и да су његове тврдње неосноване.

Тужбу против "Фолксвагена" поднијела је и група од 278 институционалних инвеститора из Њемачке и иностранства због штете веће од три милијарде евра коју су претрпјели усљед скандала у вези са манипулацијама вриједностима издувних гасова. У тужби која је предата регионалном суду у њемачком граду Брауншвајгу, који се налази близу сједишта "Фолксвагена", инвеститори оптужују компанију да је знала за кршење правила и истичу да је требало да раније обавијести јавност о томе.

"Фолксваген" је половином септембра прошле године признао да у више од 11 милиона њихових аутомобила са дизел аутомобилима постоји софтвер за лажирање на еко-тестовима. Од тада је суочен са таласом тужби за надокнаду штете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана