“Фолксваген” у петој брзини

Танјуг
“Фолксваген” у петој брзини

Братислава - Њемачки аутомобилски концерн “Фолксваген” почеће сљедеће седмице у својој фабрици у Братислави изградњу погона за производњу каросерија у вриједности пола милијарде евра.

Портпарол словачке филијале “Фолксвагена” Владимир Махалик изјавио је да је нови погон за израду каросерија дио раније најављеног инвестиционог програма концерна у Словачкој у вриједности 1,5 милијарди евра. “Фолксваген” у Словачкој обнавља производну халу и припрема друге инвестиције. Поред поменутог погона за каросерије и већ изграђеног пресераја, припрема се и рушење постојећег погона за израду каросерија и умјесто њега градња модернијег.

Најмање 300 радних мјеста би требало би да буде отворено захваљујући новој монтажној хали. Фабрика “Фолксвагена” у Братислави је крајем прошле године запошљавала 9.900 радника, што је за 500 више него крајем 2013. године. Тиме је “Фолксваген” за петама највећим приватним послодавцима у Словачкој, америчкој челичани “Ју-Ес стил” са 12.000 радника и словачком трговачком ланцу “Теско”  са око 10.000 запослених. “Фолксваген” је у Словачкој запослио нове раднике упркос томе што је прошле године у тој земљи произвео само 390.000 аутомобила у односу на 426.000 из претпрошле године. На мању продукцију утицало је увођење нових модела и пад тражње у Русији.

Захваљујући инвестицијама великих свјетских компанија Словачка је постала један од највећих произвођача аутомобила у свијету и највећи када је ријеч о броју произведених аутомобила по главни становника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана