Фолксваген у БиХ спрема опозив аута на сервис

Марина Чигоја
Фолксваген у БиХ спрема опозив аута на сервис

Волфзбург, Сарајево - Нови генерални директор "Фолксвагена" Матијас Милер рекао је да би повлачење дизел аутомобила погођених скандалом у вези са манипулацијом вриједностима издувних гасова могло почети у јануару 2016. године, а док у неким земљама региона најављују опозив, у представништву њемачке компаније у БиХ истичу да још нису детектовали проблематична возила.

Милер је истакао да би повлачење аутомобила код којих је уграђен софтвер који омогућава лажирање података о емисији издувних гасова могло да буде окончано до краја 2016. године.

У предузећу "Порше БХ", које је генерални увозник "Фолксвагенових" возила за БиХ, кажу да су јасна правила поступања у случајевима када на возилима буду уочени недостаци, али да за сада још није било проблема.

- "Фолксваген" у таквим случајевима обавјештава купце о томе и обезбјеђује им бесплатан преглед и поправку возила. То је пракса "Фолксвагена" у цијелом свијету, а тако ће бити и код нас, уколико се појаве проблеми. Проблема, за сада, није било. Посебно могу да буду спокојни власници нових возила, јер су у њима мотори који испуњавају стандард "еуро 6" - истакли су у "Поршеу БХ".

"Фолксваген" се нашао у највећој кризи у 78-годишњој историји након што је недавно признао да је софтвер чији је задатак манипулисање вриједностима издувних гасова уграђен у око 11 милиона аутомобила широм свијета које покрећу дизел мотори. Чак осам милиона тих возила продато је на тржишту ЕУ. Власти многих земаља наложиле су највећем европском произвођачу аутомобила да хитно уклони спорни софтвер и на томе убрзано ради нови директор "Фолксвагена".

- Ове недјеље ћемо Савезној агенцији за моторни саобраћај доставити наше приједлоге за техничка рјешења. Ако буду прихваћени, наручићемо дијелове, а ако све прође као што очекујемо, можемо почети са процедуром поправки у јануару и да цијели посао завршимо до краја наредне године. Већини опозваних аутомобила ће требати само мања прилагођавања у њиховим моторима, док ће на појединим бити потребне веће интервенције - изјавио је Милер.

"Фолксваген" је најавио да ће у Хрватској обавити бесплатан сервис за 26.457 возила ради уклањања неправилности код софтвера за оптимизовање издувних гасова.

Суспензије

Матијас Милер је рекао да је због скандала суспендовано четворо људи, међу којима су три директора који раде на различитим нивоима развоја "Фолксвагенових" мотора. Он је рекао да не вјерује да је тим бившег генералног директора Мартина Винтеркорна, који је био приморан да поднесе оставку, био упознат са преваром.

- Да ли заиста мислите да шеф има времена да се бави детаљима софтвера за мотор - упитао је Милер.

Мање новца за фудбал

"Фолксваген" је покренуо велики програм резања трошкова, стављајући на ревизију неколико пројеката, укључујући инвестиције у фудбал. У власништву компаније је фудбалски клуб Волфзбург, а "Фолксваген" улаже у 17 клубова.

 

Модели који посједују спорни софтвер

ЕА 189 ЕУ5 - тип дизел мотора са три и четири цилиндра

1,2, 1,6 и 2,0 литра запремина мотора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана