Фолксваген претекао Тојоту упркос скандалу

Танјуг
Фолксваген претекао Тојоту упркос скандалу

Токио - Јапанска "Тојота" изгубила је на крају првог овогодишњег тромјесечја титулу највећег произвођача аутомобила у свијету, а претекао ју је њемачки "Фолксваген".

Глобална продаја јапанске компаније пала је у првом тромјесечју пошто су прекиди у производњи узроковани једнонедјељним затварањем постројења у фебруару усљед земљотреса угрозили пословање највећег свјетског продавца аутомобила.

- Испорука "Тојотиних" возила ослабила је у периоду јануар - март за 2,3 одсто, на 2,46 милиона возила - изјавила је портпарол компаније Кајо Дои.

Њемачки "Фолксваген", иако суочен са најгором кризом у својој историји због скандала у вези са лажирањем резултата тестова о издувним гасовима, повећао је обим испорука за 0,8 одсто, на 2,5 милиона возила.

"Тојота" није једина велика компанија која је евидентирала пад кварталне продаје будући да је и амерички "Џенерал моторс" укњижио минус од 2,5 одсто, на 2,36 милиона возила због кризе на тржишту Јужне Америке и успоравања кинеског тржишта комерцијалних возила. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана