Фолксваген одахнуо, минуси нису предубоки

Танјуг
Фолксваген одахнуо, минуси нису предубоки

Волфзбург - Челници уздрмане њемачке аутомобилске компаније "Фолксваген" изразили су јуче задовољство пословањем у првом овогодишњем кварталу упркос паду продаје и профита.

Ти резултати били су довољни да управа "Фолксвагена" остане при зацртаним циљевима за комплетну 2015. годину.

Нето профит "Фолксвагена", погођеног скандалом у вези са манипулацијом вриједностима издувних гасова, пао је у периоду јануар - март за 20,1 одсто, на 2,31 милијарду евра у односу на исти период лани, док је продаја смањена за 3,4 одсто, на 50,96 милијарди евра. Профит из пословања је, међутим, порастао за 3,4 одсто, на 3,44 милијарде евра, што значи да је оперативна профитна маржа компаније порасла са 6,3 на 6,8 одсто. "Фолксваген" је у прва три овогодишња мјесеца продао 2,508 милиона возила, што је за 0,8 одсто више у односу на исти период 2015. године.

- "Фолксваген" је имао солидно пословање у прва три мјесеца. У свјетлу бројних изазова са којима смо тренутно суочени, генерално смо задовољни почетком ове године која ће, без сумње, бити изазовна. Успјели смо да ограничимо економске посљедице скандала у вези са дизел аутомобилима и да остваримо добре резултате упркос веома тешким условима - изјавио је генерални директор "Фолксвагена" Матијас Милер.

У свјетлу пословања у првом кварталу, "Фолксваген" је саопштио да остаје при својим циљевима за читаву годину и да очекује укупан пад продаје до пет одсто. Оперативна профитна маржа би, према пројекцијама компаније, требало да буде између 5,5 и 6,5 одсто.

"Фолксваген" се нашао у највећој кризи у својој историји након што је у септембру прошле године признао да је у 11 милиона аутомобила на дизел погон инсталирао софтвер за манипулисање вриједностима издувних гасова. Против компаније су због тог скандала отворене десетине судских поступака широм свијета, а очекује се да ће одштетни захтјеви достићи десетине милијарди евра. Лажирање података до сада је коштало "Фолксваген" 16,2 милијарде евра на име казни и трошкова опозива возила са тржишта ради уклањања спорног софтвера.

Повећање плата

Упркос финансијским проблемима проистеклим из скандала, "Фолксваген" је постигао договор са синдикатом ИГ "Метал" о повећању плата за 4,8 одсто за око 120.000 радника компаније на западу Њемачке.

На основу тог договора плате запослених ће од 1. септембра бити повећане 2,8 одсто, а од 1. августа 2017. године додатних два процента. Запослени ће добити и допринос за пензијско осигурање у износу од 200 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана