Фирма из БиХ блокирала голф, VW планира силу

Агенције
Фирма из БиХ блокирала голф, VW планира силу

Њемачки Фолксваген морао је да обустави производњу марке "голф", а како пишу њемачки медији, VW размишља да до неиспоручених дијелова дође заплијеном.

VW је суочен са новим проблемима због прекида производње аутомобила "голф", јер компанија Превент из Волфсбурга не испоручује компоненте.

Оваква одлука добављача утицала је на стопирање производње марке "голф" али је погодила и око 25.000 радника којима ће бити смањени радни сати.

Наиме, добављачи кожних и пресвлака од тканине за сједишта, као и кућишта мијењача Кар трим и ЕС Гас обуставили су испоруке VW-у.

Недјељник Дер Шпигел у интернет издању пише да је ријеч о два добављача из састава Превент групе, чији је власник познати БиХ предузетник Нијаз Хастор.

Суд је Car триму и ЕС Гас наложио да VW и даље снабдијевају пресвлакама за сједишта и кућиштима мијењача, што би ES Guss требао да чини до фебруара 2018.

Њемачки добављач жалио се на ту одлуку, а суд би требао да донесе одлуку о жалби до краја августа. У међувремену, у току су интензивни разговори између VW-а и добављача о могућем рјешењу.

У међувремену, у VW-у разматрају и додатне правне мјере, укључујући и могућност да до дијелова дођу заплијеном.

"Тренутно испитујемо сва правна средства како бисмо окончали прекид доставе дијелова", рекао је представник VW-а.

Двије твртке кћерке Превент групе - Кар трим и ЕС Аутомобилгас саопштиле су да нису криве за сукоб са VW-ом, као и да су заинтересиране за договор.

"Ми и даље циљамо на пријатељско рјешење са VW-оми отворени смо за предлоге", наводи се у саопштењу чланица Превент групе.

Превентови добављачи наводе да су присиљени да зауставе испоруку дијелова због тога што VW одбија да расправља о накнади за отпуштања због раскида новог уговора. Отказани уговор укључује посао вредан 500 милиона евра са Кар тримом, чија је реализација требала да почне слиједеће године, наводи особа упозната са пословањем добављача.

VW је у међувремену затражио кажњавање добављача и омогућавање произвођачу аутомобила да заплијени аутодијелове у фабрикама. Суд има рок до слиједеће недјеље да одговори на тај захтјев VW-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана