Финансије коче BMW-ов супераутомобил

Агенције
Финансије коче BMW-ов супераутомобил

Шеф BMW-овог М одељjења каже да би аутомобил који би се супротставио Аудију Р8 и Мерцедесу AMG GT био веома пожењан али и да би његов развој и производња били веома скупи за компанију.

Мерцедес је на сајму аутомобила у Паризу представио нови спортски топ модел, AMG GT, док је Ауди за 2015. најавио нову генерацију свог супераутомобила Р8.

Из BMW-а за сада нема назнака да ће та компанија ускоро одговорити на изазове преостала два њемачка конкурента, иако би запослени у М одјељењу врло радо започели развој супер-спортског модела.

"Ако бисте питали било кога од наших 550 радника, они би вам одговорили да су спремни да овог тренутка почну да раде на једном таквом аутомобилу", изјавио је шеф развоја BMW М одјељења, Карстен Прист.

"Међутим, у великим компанијама као што је BMW морате да сагледате шири контекст и одредите приоритете. Увијек имамо више идеја на столу, али нам буџетска ограничења не дозвољавају да их све реализујемо", објашњава Прист.

BMW је 2013. представио хибридни спортски аутомобил и8, али с обзиром на његове перформансе, у гами има мјеста и за снажнији модел који би се надметао са поменутим Аудијем Р8 и Мерцедесом AMG GT.

BMW је у развој овог специфичног аутомобила у уложио значајна финансијска средства - око 2 милијарде евра. То је двоструко више него што се потроши за развој и производњу конвенционалних нових модела.

Због тога се очекује да BMW најпре почне да враћа уложени новац кроз продају модела и8, пре него што у тој компанији почну да размишљају о новом супераутомобилу.

Прист ипак није одбацио могућност да ће BMW одлучити да искористи јубилеј, као што је 50 година од настанка спортског модела М1 из 1978, како би понудио купцима његовог насљедника.

Подсјећамо, четири деценије од појаве BMW-а М1 обиљежено је 2008. премијером новог концепта М1, али се прича на томе завршила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана