FIAT преузима потпуну контролу над Chryslerом

Агенције
FIAT преузима потпуну контролу над Chryslerом

FIAT је саопштио да ће откупити преосталих 41,5 одсто акција групације Chrysler и на тај начин постати стопроцентни власник америчког аутомобилског гоганта. Укупна вриједност трансакције износи 4,35 милијарди долара.

Договор, који је шеф FIAT-а Серђо Маркионе назвао историјским, утире пут за потпуно удруживање у циљу стварања новог глобалног аутомобилског гиганта.

"Уједињена власничка структура ће нам омогућити да у потпуности спроведемо своју визију стварања јединственог глобалног произвођача аутомобила", навео је у саопштењу Маркионе.

Да би преузео потпуну контролу над Chryslerом, FIAT ће уплатити 1,75 милијарди долара на рачун Уједињеног пензионог фонда радника аутомобилске индустрије VEBA, који посjедује 41,5 одсто власништва америчког произвођача откако је та компанија банкротирала 2009. године.

Фонд ће добити и 1,9 милијарди долара кроз специјалне дивиденде Chryslerа, док ће преосталих 700 милиона долара бити уплаћено на рачун VEBA-е у наредне 4 године.

FIAT је навео да очекује да ће трансакција бити завршена до 20. јануара. На тај начин биће окончан процес који је почео 2009. када је FIAT почео да планира спајање са Chryslerом који се нашао на удару глобалне економске кризе.

Након објављивања вијести о преузимању Chryslerа, акције италијанског произвођача аутомобила скочиле су за више од 15%.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана