FIAT-Christler продаје 10 одсто удјела у Ferrariју

Агенције
FIAT-Christler продаје 10 одсто удјела у Ferrariју

Групација FIAT Christler Automobiles (FCA) објавила је да ће одвојити "Ferrari" у засебну пословну цјелину и понудити на продају 10% акција те компаније, како би дошла до свјежег новца за нове инвестиције.

Десет одсто акција "Ferrariја" биће понуђено на продају 2015, а преосталих 90 одсто биће расподијељено између дионичара групације FCA, укључујући и осниваче FIAT-а, породицу Ањели, пише Б92.

Продаја 10 одсто власништва над "Ferrariјем" дио је ширег инвестиционог плана групације којим је предвиђено да се прикупи 48 милијарди евра.

Одлука о издвајању "Ferrariја" у засебну цјелину стигла је убрзо након што је 13. октобра са чела италијанског произвођача спортских аутомобила отишао дугогодишњи предсједник, Лука ди Монтецемоло.

Његов насљедник на мјесту првог човјека компаније и извршни директор групације FCA, Серђо Маркионе, оцијенио је да је одлука да FCA и "Ferrari" крену "одвојеним стазама" једина правилна након спајања FIAT-а и "Christlerа" и емисије њихових акција на Њујоршкој берзи, почетком октобра.

Предсједник групације FCA и насљедник породице Ањели, Џон Елкан, такође је изразио задовољство што ће FCA и "Ferrari" убудуће пословати одвојено.

"Раздвајање ће осигурати да 'Ferrari' сачува своје италијанско насљеђе и јединствену пословну позицију", изјавио је Елкан.

FIAT је постао већински власник "Ferrariја" 1969, а од 2008. посједује 85% акција компаније. Породица оснивача, Енца Ферарија, задржала је мањински пакет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана