Ferrari представио модел Californiaа Т са турбо мотором

Агенције
Ferrari представио модел Californiaа Т са турбо мотором

Италијански произвођач извршио је значајну промjену на свом најприступачнијем моделу, који ће од сада у имену имати и додатно слово "Т". То значи да је, према ранијим најавама, Californiaа по први пут добила турбо-пуњени мотор.

Женевски салон угостио је још један нови супер-спортски аутомобил који стиже из Италије. За разлику од свог претходника, Ferrari Californiaа Т добија погон од 3.9 литарског V8 турбо мотора са директним убризгавањем.

Овај агрегат заснован је на мотору који покреће Масератијеве моделе Quattroporte и Ghibli.

Ferrari је напоменуо да је у односу на основну јединицу која се користи у Масератију, радна запремина порасла са 3.799 на 3.855 ccm. То је омогућило да се повећају снага и максимални обртни момент који мотор испоручује, и то са 530 кс и 710 Нм, на 560 кс и 755 Нм.

Максималних 560 "коња" доступно је на 7.500 о/мин. Поређења ради, актуелни мотор који за погон користи модел Ferrari Californiaа, 4.3 литарски атмосферски V8, испоручује 490 кс и 505 Нм.

Ferrari уверава фанове да не треба да се плаше да ће се увођењем турбо-пуњача изгубити карактерисрични звук мотора који је до сада красио овај модел. Осим веће снаге, нови агрегат омогућиће снажнија убрзања, а италијански произвођач тврди да је потпуно елиминисао турбо-рупу.

Када је реч о перформансама, Ferrari Californiaа Т до стотке стиже за 3,6 с, што је за 0,2 с боље време у односу на претходника. Повећана је и максимална брзина, са 312 на 316 km/h.

Један од основних разлога зашто се Ferrari одлучио за турбо мотор јесте потреба да се због нових еколошких регулатива смањи потрошња, а самим тим и велико загађење које производе супер-спортски аутомобили.

Захваљујући новом мотору, у компанији тврде да је потрошња нижа за 15 одсто и да према фабричким подацима аутомобил у комбинованом режиму троши 10,5 л/100 км, док је емисија угљен-диоксида смањена за 20 процената и сада износи 250 г/км.

Што се тиче промена у домену конструкције, унапређена је шасија и управљачки систем, а побољшан је и систем ослањања који је добио најновију генерацију Магнариде амортизера. Нови амортизери имају за 50 одсто бржи одзив у односу на оне који се налазе на актуелном моделу.

Када је ријеч о дизајну, Ferrari је извршио одређене козметичке промјене на аутомобилу по угледу на моделе F12 берлинетта и FF. Редизајн предњег дијела укључује другачије фарове, већу маску хладњака и преобликован браник, док је позади измењен дифузор.

Рестилизована је и контролна табла са новим, дјелимично дигитализованим инструментима, као и централна конзола која садржи 6,5 инчни екран мултимедијалног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана