Фарба која хлади ауто за 12 степени

GS
Foto: X.com

У новембру 2023. Nissan је започео 12-мјесечни тест такозване хладне боје аутомобила на терминалу међународног аеродрома Токио. У сарадњи са компанијама Јапан Аирпорт Терминал Цо и All Nippon Airways (АНА), боја је нанијета на неколико Nissan НВ100 комбија које користе радници аеродрома.

Са великим отвореним површинама изложеним сунчевој светлости, аеродром Ханеда је пружио савршено окружење за процену ефекта боје.

Прелиминарни резултати су импресивни, показујући до 12,7°Ц нижу унутрашњу температуру у поређењу са возилима са конвенционалном фарбом.

Када је спољна температура око 35°Ц, ако оставимо возило паркирано на сунцу, кабина постаје прави пакао и за само пола сата лако може да пређе 50°Ц.

За разлику од других термичких премаза који су обично дебели и наношени ваљцима, Nissanova хладна боја је довољно танка да се распршује и може да садржи прозирни горњи слој (лак) који је штити од оштећења као што су огреботине.

Са дебљином од приближно 120 микрона, фарба је много тања од уобичајених 400 микрона или чак 800 микрона код најчешће коришћених термалних боја.

Међутим, Nissanova хладна боја је и даље око шест пута гушћа од типичне аутомобилске боје, тако да са собом носи додатну масу. Да би ово ријешио, јапански бренд тестира своју боју у различитим варијацијама дебљине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана