Ево колико аутомобил може возити на резерви и да ли је то штетно

GS
Foto: 91wheels

Када се упали лампица за резерву многи возачи осјете тјескобу и брже-боље се запуте према најближој бензинској пумпи.

Но, искуснији возачи хладније главе не трзају на прву. За њих резерва значи још барем 50, 80, 100 или више километара.

Знате ли колико километара можете пријећи након што се упали резерва? Просјечно, лампица се пали када у спремнику остане 10 посто горива укупног волумена спремника. Дакле, у правилу се ради о минимално 50 километара, а све изнад тога овиси о начину вожње и може се сматрати ризиком, пише Кликс

Тачан податак колико вам је километара преостало можете сазнати на једноставан начин. Када вам се упали резерва отиђите на најближу бензинску и наточите спремник до врха.

У творничким подацима провјерите колико литара укупно прима ваш ауто, затим одузмите број наточених литара и тако ћете добити тачан број литара резерве.

У израчун убаците своју просјечну потрошњу и на тај начин ћете сазнати тачан број километара које можете прећи на резерви. Не треба наглашавати да просјечна потрошња варира овисно о начину вожње, па свакако припазите да се вожња на резерви не разликује од уобичајене.

Британско истраживање проведено на узорку од 96 најпопуларнијих модела открило је да поједини аутомобили на резерви могу прећи и преко 100 километара, зависности од врсте мотора вашег лименог љубимца.

Вожња на резерви може бити итекако опасна за ваш ауто. На тај начин може доћи до оштећивања виталних дијелова аута, поготово ако је он старији и на дну спремника горива се нагомилало прљавштине.

Примјера ради, катализатор је јако осјетљив на прљавштину и несагориве остатке у гориву. Када те честице дођу у катализатор могу га оштетити или уништити.

На удару су и филтер горива, као и пумпа горива којима ће нечисто гориво с дна спремника скратити вијек трајања. Возите ли дизелски аутомобил, знајте да ће прљавштина лако зачепити и оштетити филтер честица, а исто вриједи и за најновије бензинске моделе који имају исти филтер на испушном систему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана