Eво како се купује ауто у Њемачкој

index.hr
Eво како се купује ауто у Њемачкој

Куповина новог аутомобила може да се претвори у ноћну мору због чекања папира и редова за разне таксе и уплате.

Међутим, куповина аутомобила у Њемачкој је сасвим другачија, а ово је прича о супер организованој и ефикасној администрацији.

Одабир и куповина

Назвао сам Ауди ауто салон, одабрао ауто који сам желио, питам које финансирање имате. Имају "Ауди банк" са 1,5 одсто камате, у принципу "само узми, за лову не брини".

Може, продато, шта даље? Каже "пошаљите мејлом обрачун задње дијве плате и копију личне карте, чим банка одобри, шаљемо уговор мејлом".

Пола сата након што сам то послао, долази ми мејлом уговор и пише продавач "све је одобрено, потпишите и вратите скенирано".

Потписао сам, скенирао, послао. Зовем за пола сата "јесте све добили, шта даље?". Каже продавац: "Све је у реду, документа аута вам шаљемо у вашу канцеларију за регистрацију (Zulassungstelle), идите тамо за два - три дана, региструјте и дођите с таблицама по ауто". Хм, занимљиво.

Одабир осигурања и таблица по жељи

Прије регистрације, мора да се уговори осигурање, па ко жели може да одабере и таблице по жељи. Осигурања су махом сва онлајн. Одабрао сам једно које су ми препоручили. Улогујеш се, упишеш податке аута, своје податке, број свог текућег рачуна с ког иде наплата ... клик, клак ... и на мејл стиже потврда да је ауто осигуран. Потврду се одштампа и носи са собом на регистрацију. Не видиш живог човјека.

На интернет страници "канцеларије за регистрацију" може да се одабере нека од слободних таблица. Листам, листам, листам, нађем број који ми се свиђа, клик, клик, упишем своје податке .... и на мејл стиже потврда да сам "резервисао" те таблице. Цијена - 10 евра, није пуно.

Израда таблица

Након 3 дана назвао сам "канцеларију за регистрацију", питам јесу стигли моји папири од аута. "Стигло је, можете да дођете".

Долазим на своју " Zulassungstelle ".

Поред улаза у зграду, стоје још једна врата на којима пише "таблице". Уђем унутра, кажем "имам резервсану таблицу, да ли се то наручује или имате на складишту". Она се смјешка и каже: "Сада ћу их направити".

Вади двије празне таблице (само "Д" са лијеве стране), убаци бројеве у неку машину, гурне таблицу, стисне дугме и излази готова таблица.

Буквално за два минута израђене су на лицу мјеста обије таблице. Цијена (чини ми се) 22 евра.

Технички преглед

Технички преглед вриједи две године. Ако се у међувремену промјени власник или слично, технички се не мора да се ради. Дакле, све се обради у "канцеларији за регистрацију", нема техничког прегледа нити лупања печата у МУП-у.

У Њемачкој станице за технички преглед практично и нема.

Технички преглед се ради једном у двије године, на начин да локални аутомеханичари имају уговор с националним сертификационим кућама - DECR и ТÜV. Дођеш код најближег механичара, он ти каже: имамо ТÜВ уторком и четвртком. Оставиш ауто тај дан, они прегледају, овјере, и преузмеш након посла ауто са издатим сертификатом о техничком прегледу. Дакле - нема ни намјештених послова у "центрима за технички преглед".

Регистрација и "хипотека"

Улазим у зграду, на аутомату узмем број као у банци, сjедим и чекам. Након десетак минута долазим на ред, идем на шалтер.

"Добар дан, документа за мој ауто су вам послали поштом, бла бла". Погледа у компјутер "аха, ту је", оде по А4 коверту, отвори, унутра све од мог аута. Пита ме за личну карту, потврду осигурања, таблице. Клик, клик - видим да штампа саобраћајну и књижицу возила. Затим "књижицу возила" враћа у једну коверту и каже ми "то иде у Ауди банк ради хипотеке". Затим ми даје "картицу" и каже "идите платите трошкове на каси".

Нема реда на каси јер је она аутоматска. Убацис картицу, дисплеј покаже колико треба да се плати ( око 50 евра), може да се плати новчаницама или картицом. Платим, одштампа ми потврду - рачун.

Све у једној трансакцији, они нека се послије кусурају колико коме припада.
Враћам се на шалтер. На таблицама су залијепљене оне округле наљепнице које означавају да је ауто регистрован.

Даје ми саобраћајну и моја документа, а једну коверту са књижицом возила дакле шаље у Ауди банк.

Да резимирам: Та једна једина особа за шалтером за регистрацију ми је за 10 минута регистровала ауто и обавила све оно због чега се код нас иде код биљежника ради овјере хипотеке на кредит итд. Уједно, она шаље потребне документа назад у банку, у неку руку ради дио посла банкарског службеника. Та ми је услуга посебно наплаћена 15 евра.

Дакле, тај "државни службеник" је по нашој процедури истовремено службеник за регистрацију, продавац, јавни биљежник, МУП-ов ударач печата и дијелом банкарски службеник. Све одједном, за 10 минута. За то вријеме касу води робот.

Као што рекох, и све сам платио без да сам видио живог човјека за касом. Нема такси, нема благајника.

Након два дана ишао сам по ауто са својим таблицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана