Ево како да расхладите ауто у једној минути

Г.С.
Foto: Илустрација

Ако сте аутомобил оставили паркиран на сунцу, унутрашњост ће бити прилично врућа када се вратите у њега.

Температура у загријаном аутомобилу може да пређе и 60 степени Целзијуса.

Најлакши начин да то избјегнете је да аутомобил оставите паркиран у хладу или на мјесту заштићеном од сунца, али то није увијек могуће.

Кориштење сунцобрана, затамњивање прозора и спуштање прозора за центиметар или два могу помоћи да се ствари охладе, али када је вруће као што је вани , унутрашњост вашег аутомобила ће се неизбјежно осјећати као пећница.

Срећом, постоји трик који може снизити температуру у вашем аутомобилу за десет степени Целзијуса за само једну минуту, без паљења мотора или укључивања климе'.

Трик за смањење температуре потјече из Јапана и зато се назива јапански трик. То чините тако што спуштате прозоре сувозачевих врата и више пута отварате и затварате супротна врата, односно возачева (или обрнуто).

Како преноси Јутарњи.хр, овом једноставном акцијом ствара се снажан проток зрака из унутрашњости, који омогућава улазак свјежег зрака и уклања врући засићени зрак из путничке кабине.

Ако је вани 30 степени Целзијуса, температура у ауту може бити између 40 и 50 степени Целзијуса – и није исто ући у ауто на 40 степени као на 30.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана