Euro NCAP: Који аутомобили су најсигурнији?

Агенције
Euro NCAP: Који аутомобили су најсигурнији?

Euro NCAP агенција тестирала је сигурност око 70 модела аутомобила током 2017. године, а њих 40 је добило максималних пет звјездица.

Сваки аутомобил тестиран је у четири категорије – заштита одраслих путника, заштита дјеце, заштита пјешака и помоћни безбједносни системи.

Више од 80 одсто тестираних модела је имало систем аутоматског кочења у случају детекције пјешака, а 92% асистенцију која детектује ограничење брзине и упозоравају возача да успори у случају пребрзе вожње.

Највишу оцјену сигурности добио је Volvo XC60, побjедник у укупној и категорији СУВ аутомобила. XC60 је забиљежио 98% успјешности заштити одраслих путника, а 95% у безбједносним системима.

Код заштите дјеце добио је 87%, док је испод просјека био само код заштите пјешака са 76%, а као разлог се истиче дизајн предње маске, који упркос промјенама посљедњих година и даље представља опасност за пјешаке.

Могло би се рећи да је укупни шампион теста ипак компанија Volkswagen, јер су њени модели тријумфовали у чак три класе – луксузни седан (Arteon), мали СУВ (Т-Roc) и супермини класи (Polo).

У врху тестова безбjедности били су још аутомобили Subaru Impreza, Volvo VX60, C90, S90, Хонда Цивиц...

Најгори тестирани модели у 2017. години били су Fiat Grande Punto без иједне звjездице, што се можда и могло очекивати за модел из 2005. године, те Форд Мустанг са само двије звјездице, мада је тестиран модел из 2015.

Резултати:
* најсигурнији укупно – Volvo XC60
* најсигурнији СУВ – Volvo XC60
* најсигурнији луксузни седан – VW Arteon
* најсигурнији мали СУВ – VW Т-Roc
* најсигурнији мали аутомобил – VW Polo
* најсигурнији кросовер/МПВ – Опел Crossland X
* најсигурнији породични – Subaru XV
* најнесигурнији – Fiat Grande Punto (0 звjездица)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана