ЕУ тужила седам држава због Дизелгејта

Агенције
ЕУ тужила седам држава због Дизелгејта

Брисел - Европска унија покренула је судски поступак против седам држава, међу којима су Њемачка и Британија, јер нису предузеле мјере против произвођача аутомобила који су лажирали податке о емисији штетних гасова.

Њемачка, Британија, Шпанија и Луксембург оптужени су због тога што њемачком "Фолксвагену" нису одредили исту врсту казне као ону са којом се та компанија суочила у САД због коришћења незаконитог софтвера за маскирање емисије штетног азотног оксида на лабораторијским тестовима.

Тај штетни гас, између осталог, изазива и болести респираторних органа, као и рак плућа, показали су тестови.

Због скандала познатог као "Дизелгејт" под истрагом су и Чешка, Литванија и Грчка, јер њихово национално законодавство чак и не предвиђа могућност кажњавања европске аутомобилске индустрије у случају потенцијалних прекршаја.

Њемачка и Британија посебно су тужене, јер су одбиле да открију детаље истраге о превари "Фолксвагена" и подијеле их са истражним органима ЕУ.

Њемачка, један од највећих свјетских произвођача аутомобила, тврди да тренутни закони који регулишу ту област нису добри.

Тужба је израз фрустрације Европске комисије због начина на који су се власти тужених држава понашале током скандала који је потресао свијет. С друге стране, САД су добро удариле "Фолксваген" по џепу због коришћења нелегалних софтвера за прикривање штетних дејстава гасова.

"Дизелгејт" скандал је избио у септембру 2015. године када је "Фолксваген" признао да је у 11 милиона аутомобила инсталирао софтвер који смањује емисију штетног азотног оксида током лабораторијских тестова.

Први човјек концерна Матијас Милер тада је рекао да "Дизелгејт" отвара нова врата, као што је окретање електричним аутомобилима.

"Фолксвагенов" модел "џета ТДИ" још 2008. је добио награду за "револуционарну дизел-технологију" и био је проглашен за аутомобил године. Универзитет Вест Вирџинија открио је 2013. да је за то "заслужан" преварантски софтвер, али било је потребно да прођу још двије године да "Фолксваген" призна превару. То откриће довело је до финансијских казни, оставке директора компаније, као и масовних отказивања поруџбина возила, а само у ЕУ је отказано 8,5 милиона наручених возила.

Рок за одговор

Наведене чланице ЕУ имају два мјесеца да одговоре на оптужбе Брисела. Уколико то не учине, случај ће отићи на суд у Луксембургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана