ЕУ тражи бучније електромобиле али тише SUS моторе

Aгенције
ЕУ тражи бучније електромобиле али тише SUS моторе

Дискусија о томе да ли електромобили треба да емитију звуке упозорења док се крећу ниским брзинама траје већ веома дуго. Истовремено поставља се захтјев да аутомобили са SUS моторима буду 25% тиши.

САД је један корак испред ЕУ када су у питању електромобили јер су 2011. години увели обавезу да скоро нечујна, електрична возила емитију звук док се крећу ниским брзинама. У Европи се за то вријеме дискутовало о увођењу "Звучног система за обавјештавање" или AVAS-а. Ипак, почетком Априла, Европски парламент је донео своју одлуку.

До 2019. године сви модели електричних аутомобила у ЕУ мораће да имају систем којим упозоравају слабовиде пjешаке (и оне удубљене у своје смартфоне) на своје присуство.

Политичари који су се залагали за овакву одлуку кажу да ће звучни систем за обавjештавање учесника у саобраћају производити звук веома сличан ономе који производе SUS мотори, што ће омогућити пjешацима да јасно чују возила која се прближавају и да поуздано процjене да ли је безбjедно прећи коловоз или не.

Уредба не прецизира какав звук морају да производе елекреомобили, али прописује да мора бити коришћена "адекватна јединица за генерисање звука".

Ова одлука ће вjероватно довести до великог броја сајтова и сервиса на којима ћемо у будућности моћи да бирамо и да купујемо фајлове са звуком V8, Фераријевих, Поршеових или Ламборгџинијевих мотора.

 

Сасвим супротно од ове одлуке, ЕУ тражи од произвођача класичних аутомобила да за 25% смање буку коју они генеришу.

Овај захтјев није једноставан из угла инжењера у индустрији јер постављање додатних количина постојећих материјала за изолацију звука повећава масу возила, што је утиче на повећање емисије штетних гасова која је и данас строго прописана.

Са друге стране, увођење модерних и лаганих изолационих материјала утицаће на раст малопродајне цијене возила па ће бити веома интересантно да ли ће се нама, возачима, допасти рјешења која нам аутомобилска индустрија понуди на будућим производима.

Разлог за овакву одлуку лежи у забринутости ЕУ да бука коју генеришу возила негативно утиче на здравље грађана. Студија из 2011. године под називом "Тихо, молим вас" закључује да су негативне посљедице саобраћајне буке, између осталог, повећани ниво стреса, тешкоће у учењу и поспаност.

Читаву студију можете да погледате овдје (.PDF).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана