ЕУ пооштрава тестове емисија за плуг-ин хибриде, загађују више него што се мисли

Б92
Foto: Илустрација

Европски регулатори траже реалнију слику о томе колико се хибридни аутомобили ослањају на своје моторе са унутрашњим сагоревањем у односу на електричну батерију.

Европска унија планира да пооштри тестове емисија угљен-диоксида из плуг-ин хибридних аутомобила, потврдила су Ројтерс два извора упозната са тим, након критика да тренутни тестови дају и до 75% ниже резултате од стварних емисија.

Нова методологија могла би значити да ће неки произвођачи аутомобила, који су 2021. продали готово исто толико плуг-ин хибрида у Европи колико и чисто електричних возила (БЕВ), морати убудуће да продају више БЕВ аутомобила како би испунили циљеве ЕУ о емисијама и избегли велике казне.

Ревидирани тест вјероватно ће се примењивати ​​од 2025. године, рекли су исти извори, а преноси Хина.

Подаци са мјерача потрошње горива – који према закону ЕУ морају да буду уграђени у нове аутомобиле од 2021. године – биће укључени у тест. То ће показати реалнију слику о томе колико се хибридни аутомобили ослањају на своје моторе са унутрашњим сагоријевањем у односу на електричну батерију.

Промјену теста како би се боље мјериле стварне емисије подржавају еколошке организације, које упозоравају да плуг-ин хибриди нису тако "зелени" као што се мисли, те да их приликом осмишљавања политике за подстицање електрификације не би требало третирати једнако као чисто електрична возила.

Стварност против теорије
 

Произвођачи аутомобила, који и даље покушавају да поврате поверење јавности након дизел скандала из 2015. године, у коме су неки од њих користили илегални софтвер за варање на тестовима емисија, често објављују резултате својих тестова емисија на почетку године.Званичне податке Европска комисија објављује тек касније.

Волксваген, Мерцедес-Бенз, БМВ и Рено објавили су да су испунили своје циљеве за 2021. године захваљујући између осталог и рекордној продаји електричних возила.

Произвођачи плаћају инспекторима да надзиру спровођење стандардизираног WLTP теста за све своје типове возила – од оних са СУС моторима, преко хибридних, до чисто електричних.

То се ради у њиховим лабораторијама, како би се дошло до просечне емисије угљен-диоксида по пређеном километру. Циљеви за 2021. били су око 95 грама ЦО2 по километру.

Процес WLTP тестирања осмишљен је на основу стварних података о томе како и где људи возе, од удаљености и брзине до врсте пута, при чему је забележено значајно побољшање у односу на претходни тест (НЕДЦ) који се темељио искључиво на теоријским моделима.

Тест далеко од стварности

Међутим, студије стручњака за животну средину, као што је Међународна организација за чисти транспорт (ИЦЦТ) показују да је WLTP тест далеко од реалности, посебно за хибридне аутомобиле који се ослањају на мотор са унутрашњим сагоревањем, и да је загађење отприлике двоструко више него што показују резултати теста.

ИЦЦТ упозорава да се плуг-ин хибриди ређе пуне струјом и имају краћу чисто електричну аутономију у вожњи него што тест претпоставља.

Одступање у стварном свијету још је веће за службене аутомобиле, вероватно зато што возачи имају мање мотива за електрично пуњење – што је јефтинија опција од точења горива – јер сами не плаћају гориво.

Иако је ЕУ изгласао да произвођачи аутомобила од 2021. морају уградити специјалне мераче потрошње горива у своје аутомобиле, још није било јасно да ли ће ти подаци бити укључени у тестове емисије.

"Емисије и даље падају сваке године, а то је прави успех. Ипак, велики проблем су хибриди – то је оно што је варљиво", рекао је Петер Мок, главни директор ИЦЦТ-а за Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана