ESP постаје обавезан у свим новим аутомобилима у ЕУ

Агенције
ESP постаје обавезан у свим новим аутомобилима у ЕУ

Сва нова возила која се продају у земљама Европске уније мораће убудуће као стандардни дио опреме да имају електронски систем стабилности (ESP). Ова одлука односи се како на путничке аутомобиле, тако и на лака комерцијална возила.

У досадашњем дијелу 2014. године, 84 одсто од укупног броја нових аутомобила који су продати у ЕУ било је опремљено ESP системом.

Од када је ESP систем увједен у употребу у Европи, процјењује се да захваљујући овој технологији спречено 190.000 саобраћајних несрећа и сачувано више од 6.000 живота.

За сада, ESP је обавезан на свим новим аутомобилима и лаким комерцијалним возилима чија највећа дозвољена маса не прелази 3,5 т, али ће 2015. обавеза бити проширена са све типове моторних возила која се користе у саобраћају.

Једна од компанија која производи и снабдијева произвођаче аутомобила ESP системом, Bosch, изнио је у својој студији да је само у 2011. ова технологија осујетила преко 33.000 несрећа и спасила животе више од 1.000 људи на путевима у ЕУ.

Користећи сензоре, ESP контролише 25 пута у секунди да ли се аутомобил креће у правцу који му је задат окретањем волана од стране возача. У случају да примјети одступање, ESP се активира и прорачунава који је од точкова потребно успорити кочењем или редукцијом обртног момента не би ли се успоставила равотежа.

ESP је обавезан дио опреме на свим новим аутомобилима у САД и Канади од септембра 2011, за сва аутомобила и друга возила чија највећа дозвољена маса не прелази 4,5 т.

Овај систем већ је постао обавезан и у Аустралији и Израелу, док Јапан, Јужна Кореја, Русија и Турска планирају да то ураде у годинама које долазе.

Погледајте видео у коме компанија Bosch објашњава како функционише ESP систем:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана