Електрични VW Up! биће 2,5 пута скупљи од обичног

Agencije
Електрични VW Up! биће 2,5 пута скупљи од обичног

Мали VW Up! замишљен је као практично и економично возило. Ипак, током конверзије стандардног модела у електрични, тај концепт се негдjе загубио. Почетна цијена за е-Up! износиће 26.900 евра.

Градски електрични ауто биће представљен на Сајму аутомобила у Фракфурту и имаће прилично високу почетну цијену од 26.900 евра.

Примјера ради, један од ријетких потпуно електричних модела Nissan Leaf кошта 23.790 евра уколико сте батерију узели “на лизинг”. Уколико власник жели да купи и батерију, почетна цијена Nissanа Leaf скаче на 29.690 евра. Leaf је барем двије класе веће возило од VW е-Up!.

За ову цијену VW нуди купцима погонски систем који развија 82 кс и 210 Нм обртног момента. За убрзање до стотке потрбно је 12,4 секунди док је максимална брзина 130 km/h. Батерија ће са једним пуњењем моћи да погони е-Up! око 160 км, у зависности од начина вожње, конфигурације терена и временских прилика.

VW истиче да возило током употребе не емитује ЦО2 и да је трошак за 100 км вожње око 3 евра.

Налазимо се у тренутку сличном ономе када су први аутомобили почели да замjењују коњске запреге и кочије. Аутомобили су тада били бучни, димили су, нису штитили од временских прилика, били су изузетно спори а бензинске пумпе нису биле довољно близу да би се до њих стигло са једним резервоаром горива.

Технологија возила на електрични, или било који алтернативни погон, развија се у фазама. Сада су ти аутомобили скупи, спори и немају домет на нивоу бензинаца или дизелаша. Ипак, станице за пуњење све су чешће распоређене по градовима у Европи и САД а нови модели атомобила се полако појављују.

Такође, уопште не мора да значи да је ово што данас видимо будућност превоза али свакако јесте једна фаза развоја која ће довести до прихватљивог рjешења. Занимљиво је бити свjедок таквог процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана