Електрични Меган

Агенције
Електрични Меган

Њемачка компанија Continental, која је позната по производњи пнеуматика, представила је концепт електричне верзије Реноовог модела Меган.

Ова вијест не представља толико изненађење ако се зна да компанија Continental осим аутомобилских гума производи и електричне погонске склопове за Fluence З.Е. и Kangoo З.Е.

Концепт електричног Мегана такође је опремљен једним таквим мотором који развија 96 кс и 226 Nm. Уз помоћ овог електромотора, аутомобил од 0-100 km/h убрзава за 11,9 секунди.

Мотор се напаја електричном енергијом из литијум-јонских батерија које се налазе испод пода аутомобила и чији је капацитет 18 kWh.

Према ријечима људи из Continentalа, аутомобил са једним пуњењем батерија може да пређе до 150 км. У тој компанији тврде да се батерије помоћу опције брзог пуњења могу потпуно допунити за 2,5 сата.

Из Continentalа нису саопштили за колико сати би се батерије напуниле ако се пуне на стандардној кућној утичници, али зна се да је код серијског модела Fluence З.Е. за то потребно 6-8 сати.

Њемачка компанија уградила је у овај концепт и систем назван Accelerator Force Feedback Pedal (AFFP). У основи, реч је о томе да што се више батерије празне, повећава се отпор на папучици гаса, чиме се возач упозорава да има све мање електричне енергије на располагању и да треба да вози економичније.

Бољој економичности у вожњи доприносе и специјални Continental пнеуматици чији је отпор котрљања додатно снижен за 10 %, чиме је радијус кретања аутомобила повећан за 10-ак километара.

У Continentalу кажу да је прототип електричног Мегана развијен за око шест мjесеци и да је до сада током тестирања прешао преко 10.000 км.

Према њиховим ријечима, серијски модел није у плану, а главни циљ овог концепта је развој и испитивање нових технологија које ће се користити у будућим возилима са нултом емисијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана