Електрични "голф" стиже прије времена

GS
Foto: Forbes

"Голф ЕВ" би се могао појавити на тржишту 2029. године, или чак и раније.

Volkswagen је недавно уложио много новца у америчког произвођача електричних аутомобила Ривиан. Захваљујући Ривиановој софтверској експертизи, дуго очекивани електрични Голф могао би да се појави на тржишту зацртаног прије рока.

Али њемачки Ханделсблат такође пише да је Volkswagen одлучио да одложи производњу аутомобила Trinity, топ модела који је требало да буде конкурент Теслином Моделу С.

Тај аутомобил ће се наводно наћи на тржишту тек 2032. године, шест година након првобитно одређеног датума. Наиме, Trinity је требало да буде лансиран 2026. године, али је рок неколико пута помјеран.

Очекивало се да ће кренути у производњу 2028, затим 2030, а сада се помиње 2032, сазнаје Ханделсблат од инсајдера компаније.

Такође се очекивало да ће Trinity ЕВ бити прво Volkswagenovo електрично возило на новој напредној механичкој платформи (SSP).

VW одлаже лансирање због успоравања продаје електричних возила и новог плана за смањење трошкова генералног директора Оливера Блума. Тако ће Голф постати прво возило лансирано на SSP платформи.

Након што је најавио ново партнерство са Ривианом, Volkswagen очекује да ће ново заједничко предузеће дати резултате.

VW планира да инвестира до 5 милијарди долара, од чега ће 3 милијарде ићи директно у Ривиан, а 2 милијарде у заједничка улагања.

Volkswagenova МЕБ платформа биће надограђена на МЕБ+ до 2026. године, уз помоћ софтверских рјешења компаније Ривиан.

Захваљујући Ривиановој помоћи, платформа PPE на којој је базиран нови Porsche Мацан ЕВ такође ће добити надоградњу софтвера у наредних 36 мјесеци.

Голф ЕВ би коначно могао да се појави на тржишту 2029. године, или чак и раније, као први модел заснован на новој SSP платформи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана