Електрични Фиат Панда правиће се у Крагујевцу од 2023?

б92
Foto: Fiat

Успорени долазак дијелова и компоненти за производњу могао би да буде резултат украјинске кризе за крагујевачки Фиат. Прозводња модела 500Л је обустављена и неће је бити до 12. априла. Запослени не знају каква је будућност фабрике, надају се да ће се добре вијести о производњи новог модела, које су најављене из државног врха пред крај прошле године, коначно и обистинити.

Предсједник Самосталног синдиката компаније "Фиат пластик", Зоран Миљковић, каже за Н1 да су добили незваничну информацију из кабинета премијерке Србије да ће производња Фиата остати овде, а да ће се од 2023. производити електрични модели, највјероватније - Фиат Панда.

"Али, то су све спекулације, тек очекујемо званичну информацију", наводи Миљковић.

"Председник Србије најавио је да ће премијерка обелоданити добре вести за Фиат, али до тога није дошло иако смо ми то очекивали баш сада пред изборе. Дошле су само ове незваничне информације", истиче Зоран Миљковић.

Он каже да ових дана уопште нема производње и да је до 12. априла неће ни бити.

"А и у априлу је планирано само два до три радна дана", истиче Зоран Миљковић.

Додаје да је ситуација врло тешка, али да ипак перспектива може да буде свијетла.

"Јер, овде је јефтина радна снага, хале су нове, услови пословања изванредни, јер је познато да не плаћају утрошак енергената нашој земљи. Али, то све делује сиво за сада, јер нема доласка новог модела, нема информација, радимо само по два, три дана у месецу", прецизира Миљковић.

Он наводи да су плате радника "изузетно смањене".

"Тренутно примамо минималац, што је недопустиво у данашње време. Надамо се да ће се то ускоро променити, иначе ћемо морати да тражимо неки други посао, јер се од овога не може живети", навео је Миљковић.

Када је ријеч о одласку радника на рад у Словачку фабрику, то, каже, потврђује да овде нема посла.

"Менаџмент гледа да скине раднике са хлеба и да их пошаље у иностранство. Да је у Словачкој тако добро - радили би њихови радници, не би ишли тамо са Балкана", закључује Зоран Миљковић.

Када је ријеч о електричном Фиату Панди, о коме се већ неко вријеме спекулише у страним медијма, у питању је модел који би требало да буде засован на концепту Фиат Центовенти из 2019.

Како се најављује, нова, четврта генерација Панде имаће искључиво електрични погон, а у понуди (на основу цијене) ће се позиционирати испод електричног Фиата 500е.

Фиат за сада крије техничке детаље, а подсећамо да 500е чува енергију у литијум-јонској батерији капацитета 42 кWх. Аутомобил добија погон од електромотора снаге 120 КС (88 кW), који омогућава убрзање из мјеста до стотке за 9 секунди, док 0-50 км/х стиже за само 3,1 с.

Фиат наводи да 500е са пуном батеријом може да пређе до 320 км, мјерено према WЛТП циклусу. На брзом пуњачу од 85 кW батерија се до 80% капацитета допуњава за 35 минута, док за само 5 минута може да се дође до довољно резерве електричне енергије да се пређе 50 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана