Eлектрични аутомобили поскупјели и до 9.000 евра за годину дана

Г.С.
Eлектрични аутомобили поскупјели и до 9.000 евра за годину дана

Поскупљења су неријетко на нивоу износа за које смо још донедавно могли да купимо солидан половни аутомобил.

8.520 евра, 6.430 евра, 2.600 евра: то нису цијене половних аутомобила, већ износи поскупљења за најпопуларније електричне аутомобиле у Њемачкој, Теслу Модел 3, Fiat 500е и Volkswagen ID.3. А ни то није најгоре, јер је Ford Mustang Mach -Е за само годину дана поскупио невјероватних 9.000 евра, пише index.hr.

То су подаци тамошњег Центра за истраживање аутоиндустрије (CAR), који потврђују драстичан раст цијена на немачком тржишту. Прегледом 15 најпопуларнијих електричних аутомобила долази се до невјероватног податка – аутомобили су у просјеку поскупјели 14.5 одсто или 5.385 евра.

Притом је раст цијена захватио све, од low budget марки па до премиума попут Аудија. Поскупjели су и "фосилаши", али ипак нешто мање. Просjечно поскупљење код модела покретаних фосилним горивима износи 12.5% или 3.530 евра.

Како је објавио немачки Ханделсблат, само ће израда батерија у наредним годинама због раста цијена сировина скочити 22 одсто. А још пред коју годину се прогнозирао драстичан пад цијена и раст конкурентности електричних погона.

У CAR-у су мишљења да ће се због раста трошкова набавке сировина разлика у цијенама још повећати. Прије свега због виших трошкова набавке полупроводника и сировина, који су потребнији за електрична возила. А све то би могло да успори електрификацију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана