Дружење с Фићом - симболом бивше СФРЈ ФОТО

Танјуг
Дружење с Фићом - симболом бивше СФРЈ ФОТО

Београд - На платоу испред Музеја 25. мај у суботу је организовано треће дружење са „Фићом“, једним од симбола некадашње СФРЈ.

Посјетиоци су имали прилку да виде ревијалну изложбу аутомобила Застава 600, 750 и 850 на платоу испред музеја, који су за ову прилику стигли из градова широм Србије.

Такође, могли су да бирају најсимпатичнијег „Фићу“, као и да чују занимљива предавања о том аутомобилу, али и аутомобилској индустрији у Југославији, а у холу Музеја могли су да виде и малу изложбу о том возилу.

Аутомобил „Фићо“ се производио од 1955. до 1985. године у фабрици аутомобила Црвена Застава у Крагујевцу, по лиценци италијанског „Фијата“ (Фиат 600).

Током тридесет година направљено је 923.487 возила. Његова производња обиљежила је почетак домаће аутомобилске индустрије и за већину југословена он је био први аутомобил.

„Фићо“ је коришћен на разне начине - служио је као службено милицијско возило, учествовао је на тркама, многи су га прерађивали да би изгледао атрактивније, на примјер скидали му кров и претварали га у кабриолет, са њим се чак играо и фудбал на Ташмајдану.

Осим у Југославији, Фиат 600 се по лиценци производио и у Шпанији и Аргентини.

У Југославији се производио најдуже, чак 30 година, у Италији до 1969, у Шпанији до 1973, а у Аргентини до 1982.

Иако је био предвиђен за превоз омањих путника на кратким релацијама, „Фићом“ су читаве фамилије са све коферима, стринама и лонцем пуњених паприка за успут путовале у посјету рођацима на други крај земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана