Доживотна робија у случају закаснијелог опозива

Агенције
Доживотна робија у случају закаснијелог опозива

Америчка сенаторка Клери Меккакил залаже се за доношење закона који предвиђа оштре казне за челнике аутомобилских компанија одговорне за закаснијела повлачења серијски неисправних возила.

Најновији случајевимасовног повлачења возила General Motorsa у САД због серијских кварова који су довели до саобраћајних несрећа са смртним исходом, открили су да је компанија била упозната са недостацима на аутомобилима, али да није на вријеме предузела мјере за исправљање грешака.

Америчка сенаторка Клери Меккакил, која је водила саслушања у вези са масовним опозивима General Motorsa, недавно је представила предлог новог закона о безбjедности саобраћаја који садржи бројне измjене са циљем да строго санкционише неодговорно понашање челника ауто-компанија у тој земљи.

Нови закон даје тужиоцима шира овлашћења за кривично гоњење у случајевима кршења безбjедности саобраћаја и повећава висину евентуалне казне.

Тако би директори компанија, за које се докаже да су одговорни због тога што недостаци на аутомобилима нису отклоњени на вријеме, били суочени за могућом казном затвора у трајању до 15 година, ако су кварови изазвали тешке повреде код путника.

У случају да је у удесима изазваним серијским кваровима дошло до смртног исхода путника, челници ауто-компанија могли би да добију чак и доживотну робију.

Нови закон предвиђа и повећање максималне новчане казне за произвођаче аутомобила, која је до сада износила 35 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана