Договор: Ко мијења дизелаша, добије 2.000 евра

Агенције
Договор: Ко мијења дизелаша, добије 2.000 евра

Берлин - Њемачки произвођачи аутомобила постигли су договор да више од пет милиона возила у земљи снабдију унапређеним софтвером за смањење емисије штетних гасова.

Истовремено су договорили да дају финансијске подстицаје возачима да замијене старије моделе аутомобила, саопштио је њемачки министар саобраћаја Александер Добринт.

Добринт је рекао да ће произвођачи "у наредним мјесецима" опремити око 5,3 милиона возила новим софтвером са циљем смањења емисије азот-оксида за 25 до 30 одсто.

Он је такође рекао и да су се произвођачи сагласили да дају подстицаје возачима да прије замијене старија возила, а да ће влада додатно уложити око 250 милиона евра у модернизацију градских превоза.

BMW је саопштио да ће власницима дизел возила регистрованих прије 2009. понудити "еколошки бонус" до 2.000 евра ако замјене старо дизел возило новим електричним или хибридним моделом или дизел возило које задовољава садашње стандарде.

На "дизел самиту" у среду су се окупили водећи министри и званичници савезних држава као и шефови Фолксвагена, Поршеа, Аудија, Мерцедеса, BMW-а, Опела и Форда, усред забринутости због могуће забране старијих дизел возила у неким градовима као и питања да ли дизел технологија уопште има будућност.

Фолскваген се налази под лупом откако је прије двије године признао да је у возила стављао софтвер који је варао тестове емисије штетних гасова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана