Дизелгејт је врх леденог бријега

Агенције
Дизелгејт је врх леденог бријега

Брисел - Европска федерација за саобраћај и околину саопштила је да је афера са дизелским моторима само врх леденог бријега и да сви велики произвођачи аутомобила продају моделе који крше ограничења емисија штетних гаосва.

"Несупјех у кажњавању жФолксвагенаж у Европи је врх леденог бријега афере ждизелгејтж, са пријављених 29 милиона савремених дизелских аутомобила који нас загађују, а бројка и даље расте", наводи се у извјештају.


У документу се напомиње да се масовно крше стандарди "еуро 5" и "еуро 6", који су уведни с циљем да се поправи сутуација у вези са загађењем ваздуха, преноси "Спутњик".

Најпрљавије аутомобиле из генерације са "еуро 5" моторима праве "Рено" /укључујући "Дачију"/, "Ленд Ровер", "Хјундаи", "Опел" и "Нисан", а најчистије "Сеат", "Хонда", "Бе-Ем-Ве" /укључујући "Мини"/, "Форд" и "Пежо".

Највеће загађиваче по стандарду "еуро 6" производе "Фијат" /укључујући "Алфа Ромео" и "Сузуки" са италијанским моторима/, "Опел", "Хјундаи", "Ренаулт" /укључујући "Нисан", "Дачију" и "Инфинити"/ и "Мерцедес", док најчистије аутомобиле праве "Фолксваген", "Сеат", "Шкода", "Ауди", "Мазда" и "Бе-Ем-Ве" /Укључујучћи "Мини"/.

У просјеку, четири од пет аутомобила који формално испуњавају норму "еуро 5" у реалним условима вожње производе три пута више азотног оксида од законске норме. Ови модели продавали су се од 2010. до 2014. године.

Двије трћине аутомобила са "еуро 6" нормом и даље производе три пута више азотног оксида у нормалној вожњи, наводи се у извјештају.

У документу се прецизира да је на тржиштима Француске, Њемачке, Италије и Велике Британије продато 69 одсто "прљавих" аутомобила са дизелским моторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана