Динамичан и емотиван: Шкода Славиа

Г.С.
Динамичан и емотиван: Шкода Славиа

Седми Шкода студентски концепт аутомобил, који је дизајнирао 31 студент из познате струковне Шкода школе, повезује прошлост и садашњост: бескомпромисно отвореног крова.

Шкода Славиа одаје почаст годишњици Шкода Ауто давањем имена аутомобилу у знак сећања на прве бицикле које су производили В`цлав Лаурин и В`цлав Клемент након оснивања компаније 1895. године.

Спидер варијанта модела Шкода Сцала комбинује одважне и узбудљиве линије савременог компактног модела са устаљеним дизајнерским стандардом из најранијих дана када је већина аутомобила била отвореног типа.

Од првог нацрта за израду овог јединственог модела, студенти су сваки корак сами завршили уз подршку својих инструктора и стручњака из ШКОДА сектора за дизајн, производњу и технички развој.

Овај седми Шкода студентски аутомобил од 2014, још једном је показао висок стандард обуке у струковној Шкода школи у Млад` Болеслав. Алоис Кауер, који је у фебруару ове године преузео функцију Директора Шкода Академије, рекао је:

"Студентски аутомобил је најважнији пројекат Шкода струковне школе. Већ седму годину заредом, наши студенти показују висок стандард наше интерне обуке планирањем, дизајнирањем и израдом импресивног аутомобила. Омогућавамо им да дизајнирају свој аутомобил из снова, радећи са професионалцима из наших различитих сектора. Као резултат тога, обука их упознаје са процесима који ће касније постати део њихових радних навика, када заврше школу и започну каријеру у нашој компанији"

Творци седмог Шкода студентског аутомобила изабрали су модел Шкода Сцала као основу за стварање свог аутомобила из снова, претварајући компактни „хатцхбацк“ модел у спортски „спидер“.

Одабиром назива Славиа обележаван се годишњица компаније Шкода Ауто. Ово је подсећање на прве бицикле компаније које су производили В`цлав Лаурин и В`цлав Клемент.

Као и у производној верзији модела Сцала, карактеристичан и узбудљив дизајн аутомобила, дефинисан прецизним линијама и површинама, осигурава да и „спидер“ варијанта има спортски и емотивно узбудљив изглед.

Одговарајуће динамичке перформансе модела Шкода Славиа обезбеђује већ познати 1.5 ТСИ бензински погонски агрегат излазне снаге 110 кW (150 ПС), и седмостепени ДЦТ. Остали преноси из производног модела укључују предњу и задњу осовину, управљање, комплетну електронику, укључујући каблове и системе асистенције.

Инструмент табла, Виртуал Цоцкпит и инфотаинмент систем су такође остали непромењени. Славиа„спидер“ инспирисан спортским прототипом модела Шкода 1100 ОХЦ Долазећи на идеју за модел Славиа „спидер“, полазници су инспирацију преузели из модела Шкода 1100 ОХЦ.

Овај спортски прототип је представљен 1957. године, а био је тркачки двосед који је дизајнирала Шкода за рели трке. Овај аутомобил је имао веома аеродинамично тело израђено од пластике ојачане стакленим влакнима и тежио је само 550 килограма.

Шкода 1100 ОХЦ је имао 1.1-литарски мотор са четири цилиндра излазне снаге од 92 ПС и постизао је брзину од 190 до 200 км/х. Овај тркачки ауто представља прекретницу у Шкода историји мотоспорта дугој 119 година. Један од два прототипа је сада изложен у Шкода Музеју у Млад` Болеслав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана