ДеЛореан поново улази у серијску производњу

Ауто Република
ДеЛореан поново улази у серијску производњу

Ове седмице се навршава тачно 40 година од када је први ДеЛореан ДМЦ-12 напустио производну траку фабрике у Сjеверној Ирској.

Иако је пословао само три године (од 1981. до 1983.) и у том периоду пронашао само 8.583 власника, амерички произвођач је оставио дубоки траг у аутомобилском свијету из неколико разлога.

Споменућемо футуристички дизајн, појављивање у филмовима "Повратак у будућност", али и по начину на који је "лош дечко Детроита" Џон Дилоријан ухваћен у хотелској соби са повећом количином кокаина.

Оригинални ДеЛореан је банкротирао прије скоро четири деценије, али је 1995. године једна фирма из америчке државе Тексас откупила право на име, дизајн, техничке детаље, резервне дијелове и машинерију. Нова фирма се и даље зове ДеЛореан и током посљедњих 25 година се бавила рестаурацијом и поправкама оригиналних модела.

Изгледа да су "Јенкији" пронашли партнера у виду чувене италијанске дизајнерске куће ItalDesign, која је на свом налогу друштвене мреже Твитер поставила вијест да ће модерни ДеЛореан ускоро кренути са серијском производњом.

Постављена је само једна мрачна фотографија која нам наговјештава да ће новитет поново пружати такозвана "gull-wing" врата, то јест она у виду галебових крила које је прославио Мерцедес са моделом 300СЛ током педесетих година прошлог вијека.

Док се дизајн сигурно неће мијењати у великој мјери, модерни ДеЛореан ће сасвим сигурно бити на струју да би се пратили модерни трендови. Споменућемо да је оригинални ДМЦ-12 покретао бензинац у конфигурацији са шест цилиндара који је развијао свега 130 коњских снага, а чак и за стандарде осамдесетих година се чинио преслабим и дефинтивно је био највећа мана спортисте.

У Америци је недавно донијето правило којим се дозвољава производња модерних креација туђих класика, наравно под лиценцом, па нас неће изненадити ако ItalDesign преузме цjелокупни посао док би се Американци оријентисали на очување оригинала. У том случају годишња производња не смије да пређе бројку од 325 јединица.

Модерни ДеЛореан је сигурно удаљен неколико година од идеје покретања серијске производње, па је извјесно да ћемо више детаља сазнати у блиској будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана