Датсун се гаси по други пут

ГС
Foto: Илустрација

Други живот марке Датсун је потрајао свега девет године.

Тако је на примјер изостала понуда кросовера који је требало да буде понуђен под ознакама Датсуна још давних дана, и који је чак био најављен и за наступ на руском тржишту, иако је тај SUV лансиран у Индији, као још један Нисанов четвороточкаш. И тако се гашење Ниссана претворило у трогодишњи лагани смирај који сада добија свој посљедњи стих.

Историјски важан бренд Датсун је посљедњи пут васкрсао 2013. године и требало је да постане чувен на тржиштима такозваних земаља у развоју (читај: ојађених током дуготрајног пировања западне цивилизације), при чему мислимо на Индију, Непал, земље бившег СССР-а, Непал, Јужноафричка Република… Датсун је у ствари био лични пројекат бившег шефа алијансе Ренаулт-Ниссан. Оног озлоглашеног по имену Карлос Гон.

Аутомобили су склапани у Индији, Индонезији и Русији гдје је Датсун радио по, у потпуности независном програму, што ће рећи да возила на том тржишту нису имала додирних тачака с оним у Индији. Истовремено, Датсун није успио да се наметне на стратешки важним тржиштима, а разлози за такав епилог нису хомогене природе.

На примјер, у Русији су разлике између оригиналне Ладе и Датсуна биле апсолутно занемарљиве, иако је цијена значајно одударала између безмало потпуно истих возила. За разлику од Русије, модели намијењени Индијцима и Индонежанима нису имали дупликате, али су била исувише проста, једноставна, и као таква непривлачна чак и за локалну популацију. Додатни проблем је правила и несрећна мрежа дистрибутера. На све то се надовезало и хапшење Гона, што се збило током јесени 2018. године, што је уједно означило и пад Датсуна у немилост нових моћника и судбина несрећног бренда је била запечаћена.

Нисан је најавио затварање своје дивизије оформљене за развој веома приступачних аутомобила (такозвани буџет сегмент) још 2019. године, али су тада само сви обећавајући пројекти моментално заустављени.

Фабрика изграђена у индонежанском граду Пурвакарта је током прољећа 2020. године затворена, док је прије тога у њој био монтиран микрован с ознаком Datsun Go+, а исто важи и за блиско повезани SUV који се нудио под називом Datsun Cross. Автоваз је при крају исте (корона) године донио одлуку о обустави производње модела Datsun on-DO и mi-DO. У периоду од 2014. до поменуте 2020. године је укупно произведено око 145 хиљада јединица.

Срећа Датсуна је најдуже потрајала у злосрећној (сиромашној) Индији, иако је само 4.296 четвороточкаша ове марке испоручено на том потконтиненту. Производња хечбека званог Datsun Go је прекинута у 2021. години, док је сада престала монтажа и најкомпактнијег и најјефтинијег модела с називом Datsun redi-Go. Радио се у фабрици у Ченају, а она је имала част да се овдје нађе на насловној илустрацији.

Тренутно се распродају возила с лагера и уз издашне и праве попусте (не као ове које "наша“ Киа најављује од првог дана продаје неког модела - што и не могу да буду снижене, већ једине цијене). Залихе су потрајале неколико мјесеци, а с њиховим нестанком, нестаће и бренд Датсун. Да је ваљао - живио би, преноси АутоРепублика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана