Datsun постаје претња јефтиним моделима ФОТО

Б92
Datsun постаје претња јефтиним моделима ФОТО

Када би се питали купци у Србији, FIAT би у Крагујевцу производио аутомобил који је по цијени и карактеристикама сличан новом малом Datsunу. Са око 4 м дужине, основним безбједносним пакетом и почетном цијеном испод 7.000 евра један такав модел представљао би наследника Puntа Classic.

Обновљени Datsun напашће руско тржиште нискобуџетних аутомобила хечбеком са ознаком ми-ДО. Овај модел базиран је на јефтиној лимузини он-ДО, која је имала премијеру у априлу.

Datsun ми-ДО, чије име представља комбинацију руске и јапанске ријечи и у слободном преводу значи "ми путујемо" или "ми се крећемо", приказан је на актуелном московском салону аутомобила.

Ријеч је о возилу са 5 врата који дели платформу са седаном он-ДО. Оба аутомобила имају исто међуосовниско растојање (2.476 мм), али је ми-ДО са дужином од 3.950 мм краћи од лимузине за 40-так цм, док ширина износи 1.700 мм, а висина 1.500 мм.

Иако због јефтине производње он-ДО и ми-ДО имају много заједничких елемената и склопова, када је ријеч о дизајну Datsun се потрудио да хечбек изгледа лијепше од лимузине.

Фарови су складнији, а задњи дио је привлачнији од "накалемљеног" гепека код седана. Са друге стране, лимузина је функционалнија због већег пртљажног простора.

Унутрашњост је практично идентична код оба модела, а на промотивним фотографијама Datsun је приказао верзију са најбогатијим пакетом који укључује клима-уређај, мултимедијални систем и аутоматски мијењач.

Дизајн ентеријера и квалитет материјала не импресионирају, али то је и очекивано кад је ријеч о јефтиним моделима.

Datsun ми-ДО испод хаубе има 1.6 литарски атмосферски бензински мотор са 88 кс (65 kW).

Снага се преноси на предње точкове помоћу петобрзинског мануелног мjењача, док је као опција доступан већ поменути аутоматик са четири брзине.

Стандардна опрема подразумева АБС, предње ваздушне јастуке за возача и сувозача, а с обзиром да је возило намjењено руском тржишту, стандардни су гријачи у сједиштима и ретровизорима.

Datsun ми-ДО стиже у продајне салоне почетком 2015.

Ако се зна да основна верзија лимузине он-ДО кошта 330.000 рубаља (око 6.700 евра), треба очекивати да ће и хечбек имати сличну почетну цијену.

Datsun ће овим моделом сигурно привући дио Ладиних купаца, али ће бити конкурентан и моделима Дачије који у Русији носе Ренот значку.

Интересантно је да се све три аутомобилске марке сада налазе под окриљем групације Рено-Нисан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана