Даимлер промијенио име у Мерцедес-Бенз Груп АГ

Кликс
Foto: кликс

Ребрандинг је најављен прошле седмице и само је једна у низу структурални промјена у оквиру компаније. Прошле године је најављено да ће одјел за камионе и аутобусе бити назван Даимлер Трaк АГ, а нова компанија је сада одвојена. Ове промјене су одобрили дионичари Даимлера у октобру, а резултат је креирање двије неовисне компаније од којих свака има менаџмент и предсједника.

Овај корак би требао помоћи компанији да "откључа" дионичарску вриједност и искористи пуни потенцијал свог пословања у софтверски вођеној будућности без емисија.

"Имамо шансу да растемо и ширимо се", изјавио је директор Даимлера Ола Каеленису прошле седмице. Коомпанија је вриједна нешто мање од 77 милијарди еура.

Прошле године је продано више од 2,4 милиона аутомобила и то упркос недостатку чипова у индустрији. Постављени су бројни рекорди у продаји различитих типова возила укључујући, хибриде, плуг-ин хибриде и електрична возила, али и Мејбах и АМГ моделе те Г-Класу.

Циљ компаније је да производи само електричне аутомобиле од 2030. године. Према новој стратегији, наставља се развој електричних возила, СУВ-ова, луксузних и самовозећих аутомобила. Такођер, фокус ће бити на камионима и аутобусима без емисије гасова, као и на интеграцији самовозеће технологије.

Даимлер-Бенз алијанса потиче од Карла Бенза, који је основао Бенз & Цие компанију 1883. године, као и од Готлиеба Даимлера и Вилхелма Мејбаха, који су основали Даимлер Моторен Геселхафт 1890. године. Даимлер је прво користио име Мерцедес 1902. године, а добио је име по кћерки Даимлеровог дистрибутера Емила Јелинека. Прва Мерцедес-Бенз возила су се почела производити 1926. године недуго након спајања двије компаније у Даимлер-Бенз.

Године 1998. компанија Даимлер-Бенз АГ се спојила с Крyслер Корпоратионом те је настао ДаимлерКрyслер, а када је Даимлер продао Крyслер Керберусу 2007. године, корпорација је промијенила име у Даимлер АГ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана