Дачиа представила нови СУВ Бигстер

Г.С.
Foto: Дациа Моторс

Са новим моделом, румунски нискобуџетни бренд жели још већи дио колача тако што улази у територију компактних СУВ возила.

Може се рећи да је Дачиа на добром путу. Сандеро је најпродаванији аутомобил у Европи до сада ове године, далеко испред некадашњег неприкосновеног бестселера Голфа.

Са новим моделом, Бигстером, румунски нискобуџетни бренд жели већи дио колача тако што улази у територију Ц-сегмента, односно компактних СУВ возила.

То је уједно и највећи аутомобил компаније икада.

Иако га Дациа назива потпуно новим моделом, Бигстер би могао да се окарактерише као продужени Дастер. У суштини, то је продукцијска верзија концепта Бигстер из 2021.

Цијена још увек није саопштена, али модели марке Дачиа обично су најјефтинији аутомобили у својим сегментима.

Дачиа Бигстер је дуг 4,57 м, ширина возила је 1,81 м, а висина 1,71 мм. То га чини око 230 мм дужим од поменутог Дустера, уз задржавање исте ширине.

Међуосовинско растојање је 2,7 м.

Стилски, Бигстер је веома сличан Дастеру, иако нови модел има другачије дизајнирани предњи браник, издашније међуосовинско растојање и дужи задњи препуст, преноси Б92.

Пажљивији поглед открива да су бочни прозори и врата пртљажника такође измјењена у односу на Дастер.

Са точковима од 19 инча и двобојном каросеријом ово више није Дачиа спартанских спецификација, какву смо некада познавали.

Тако карактеристике укључују електрична врата пртљажника, панорамски кров, бежично пуњење паметног телефона, прилагодљиви темпомат и електрично подесиво возачко седиште.

Бигстер такође комбинује 10-инчни дигитални дисплеј испред возача са 10,1-инчним екраном мултимедијалног система осетљивим на додир, док је у понуди и двозонски клима-уређај.

Понуда погонских агрегата је импресивно разнолика. Дачиа је избацила дизел моторе пре неколико година, али Бигстер уместо тога има ефикасну хибридну поставку.

То је заправо прво возило из Рено групе које користи Хибрид 155 конфигурацију. Састоји се од мотора са унутрашњим сагоревањем, два електромотора, батерије од 1,4 кЊх и занимљивог аутоматског мењача са четири степена преноса за СУС агрегат и још два за е-моторе.

Четвороцилиндарски бензинац производи 107 „коња“, док један од електромотора даје додатних 50 КС. Други е-мотор служи као стартер/генератор.

 

Са овим погоном, Бигстер увек стартује у чисто електричном режиму. Дачиа тврди да компактни СУВ ради у режиму нулте емисије по граду чак 80% времена.

Мање сложени погонски склоп је ТЦе 140 са 1.2-литарским, троцилиндарским мотором са турбо пуњењем који користи „лаку“ хибридну подршку.

Ово је први пут да Дациа добија овај бензински мотор који ради по Милеровом циклусу и користи лаку хибридну поставку.

Мали мотор са три цилиндра је повезан са шестостепеним мануелним мењачем. Погон на предње точкове је стандардан, али је доступна и 4x опција.

Ова варијанта има аутоматску контролу спуштања низбрдо и избор неколико режима вожње: Снег, Блато/Песак, Оф-Роад, Нормал и Еко.

Познато је да је Дaстер реномирани СУВ ван утабаних стаза и већи брат би требало да следи његов пример.

Ако тражите ефикасност, али не желите хибрид, ту је ЕЦО-Г 140 са троцилиндарским 1.2-литарским турбо мотором.

Конструисан је да ради и на течни нафтни гас и има максимални домет вожње (са пуним резервоарима) од чак 1.450 километара.

Ово је омогућено захваљујући бензинском резервоару од 50 литара и ТНГ резервоару од такође 50 л, који се налази испод пода пртљажника.

Ако капацитет пртљажника од 667 литара није довољан, постоји кровни носач који може да понесе 80 килограма.

Поставља се на модуларне кровне шине које су монтиране по дужини, али се могу реконфигурисати попречно.

Бигстер ће имати деби на Салону аутомобила у Паризу 2024. следеће недеље.

Цијене ће бити објављене у јануару 2025, а продаја ће почети у априлу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана