Dacia Duster за 2014. ФОТО

Б92
Dacia Duster за 2014. ФОТО

Dacia је објавила нове фотографије рестилизованог Dusterа уочи почетка продаје у Европи. Осим дизајнерских интервенција на спољашњости и унутрашњости, најважнија новина је увођење бензинског мотора са 125 кс.

Dacia је 2013. искористила за обнављање својих модела. На тржишту се у првој половини године појавила друга генерација модела Логан/Сандеро, док је крај 2013. резервисан за представљање освjеженог Dusterа.

Они који су очекивали да ће се румунски произвођач упустити у освјежну реконструкцију дизајна спољашњости, биће помало разочарани и преостаје им да сачекају другу генерацију Дачијиног SUV модела.

У Дачији кажу да су жељели да задрже, али и да додатно учврсте препознатљиви изглед свог модела као SUV возила са погоном 4x4. Уз нову маску хладњака промjењени су и фарови, који сада изгледају атрактивније, а осим тога модел за 2014. опремљен је и LED дневним свијетлима.

Промене на задњем дијелу су готово непримјетне, а своде се на другачији изглед стоп свијетала.

Унутрашњост Dusterа дизајнирана је у стилу нове генерације породице модела Логан/Сандеро. Систем за електронску контролу стабилности (ESC) и четири ваздушна јастука долазе као стандард, а у највишем пакету опреме купцима је доступан и MEDIA NAV мултимедијални систем са навигацијом и Bluetooth конекцијом.

За разлику од новог Сандера, команде електроподизача прозора премjештене су са централне конзоле на наслоне за руке на вратима, као што је то случај на већини савремених аутомобила. Као опција, у понуди су и темпомат и паркинг сензори.

У палету мотора по први пут је укључен и нови четвороцилиндрични 1.2 литарски турбо-пуњени бензински мотор са 125 кс, који је повезан са шестостепеним мануелним мjењачем. У Дачији кажу да је 90 одсто снаге агрегата доступно већ на 1.500 о/мин, а 100 одсто на 2.000 о/мин.

Према фабричким подацима, просjечна потрошња модела са предњим погоном износи 6,3 л/100 км, док аутомобил емитује 145 г ЦО2 по километру. Duster опремљен овим моторм до стотке из мjеста стиже за 9,6 с.

 

Осим модернизације погонског система, увођење новог мотора у Duster значајно је и са аспекта снаге, јер је до сада на европском тржишту њснажнији мотор био дизелаш са 110 кс.

Поред новог бензинца, Duster ће задржати и већ постојеће моторе, 1.6 литарски бензински агрегат са 105 кс (77 kW) и 1.5 литарски dCi у верзијама са 90 кс (66 kW) и 110 кс (81 kW). Као и до сада, у опцији ће бити варијанте са погоном на предње и на сва 4 точка. Бензинац ће на неким тржиштима бити доступан у верзији са погоном на компримовани природни гас.

У румунском произвођачу похвалили су се податком о смањењу буке у кабинском простору. Поређења ради, Duster за 2014. при брзини од 130 km/h бучан је као његов претходник који се креће брзином од 90 km/h.

Погледајте галерију фотографија модела Dacia Duster за 2014. и реците нам какво је ваше мишљење о његовом редизајну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана