Да ли знате како се користи сет за крпљење гума?

Б92
Да ли знате како се користи сет за крпљење гума?

Да ли је резервни точак ствар прошлости? Не питамо се то само ми, већ се све чешће питају и произвођачи аутомобила. Они све мање размишљају о резервном точку, најпре због потребе да се смањи тежина аутомобила и емисије штетних гасова. Умјесто резервног точка, возачима се нуди опција да сами поправе гуму уз помоћ сета за репарацију гуме.

Ако питате возаче да ли је боља опција резервни точак или сет за репарацију гуме, наићи ћете на разноврсне одговоре. Ипак, међу произвођачима аутомобила влада мишљење да су сетови ипак боља опција и то прије свега зато што њима смањују трошкове производњи.

У случају да аутомобил није опремљен резервним точком, када пукне гума на путу, возач остаје сам са сетом за крпљење и својим знањем о том послу. Ако вам је знање из репарације гуме крхко, објаснићемо како се помјенути сет користи.

Дакле, чули сте неки звук током вожње или сте једноставно осјетили да је гума пукла. Најприје треба да безбједно зауставите ваше возило, најбоље је да то буде на неком одморишту или проширењу поред пута како не бисте реметили ток и безбједност саобраћаја. Прије свега, потребно је да навучете флуоресцентни прслук, због сопствене безбједности, укључите сва четири мигавца и повуци ручну кочницу.

Када сте све то урадили, потребно је да утврдите која је гума оштећена и о каквом се оштећењу ради. Запамтите, сет за поправку гуме не може вам прискочити у помоћ у свим случајевима пуцања гуме. Рецимо, ако је рупа у гуми шира од 5 милиметара у пречнику, ако је поцјепана са стране или ако је фелна на гуми оштећена, можете одложити сет и позвати помоћ.

Имајте на уму да током поправке гуме ексер или друго тијело које је изазвало оштећење не треба вадити из гуме.

Шта се налази у сету за поправку гуме?

Ту је боца са пјеном која служи да заптије рупу и компресор који нам помаже да након тога напумпамо гуму.

Боца са пјеном има посебан наставак на чијем крају је навој сличан оном на капици вентила. Овај навој треба прислонити на вентил гуме и зашрафити. То је важно јер након тога, притиском на горњи вентил боце, треба убацити пјену у унутрашњост гуме.

Затим на сцену ступа компресор. Њега треба укључити на утичницу од 12V која се, углавном, налази у кабини возила и/или у пртљажнику. Укључите мотор возила и компресор и тако допумпајте гуму до прописаног притиска за ваш аутомобил.

Код неких сетова за репарацију то је једноставније рjешено. Боца са пjеном са друге стране има прикључак за компресор па се обије радње, пумпање и убацивање пјене, дешавају у исто вријеме.

У сваком случају, прије почетка крпљења гуме провјерите у приложеном упутству ког типа је ваш сет и проучите процедуру репарације. Ако се гума у року од 15 минута не напумпа, мораћете да позовете помоћ.

У случају да све прође без компликација и ви поправите пробушену гуму, ипак ћете морати да будете на опрезу. Не смијете возити брзином већом од 80 километара на час и избјегавајте нагле промјене правца и нагла кочења.

Након репарације, мајстори препоручују да се што прије сврати до вулканизера, јер је закрпљена гума само привремено рјешење и испомоћ да не останете потпуно беспомоћни на путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана