Да ли сте спремни за вожњу у зимским условима?

Агенције
Да ли сте спремни за вожњу у зимским условима?

Ако то до сада нисте учинили, требало би љетње пнеуматике на возилима да замјените зимским, уколико намјеравате да користите своје аутомобиле током предстојећег захлађења. Агенција за безбједност саобраћаја Републике Србије подсјећа нас које су нам обавезе и одговорности приликом вожње по снијегу.

У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом, прије свега зимским пнеуматицима на сва четири точка, ако се због временских услова на коловозу налази снијег, лед или поледица. Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу не смије бити мања од 4 милиметра.

У данима сњежних падавина, возило прије него што крене у саобраћај мора у потпуности бити очишћено од снега и леда, а не само стаклене површине. То је важно не само због прегледности саобраћаја и чињенице да морате бити сигурни да видити друге учеснике у саобраћају али да сте и другим учесницима ви видљиви, већ и што снијег са возила током вожње може да пада на коловоз и тако угрожава безбједност осталих учесника у саобраћају.

За припрему возила у зимским условима потребно је нешто више времена, па је добро благовремено да се припремите за вожњу. Саобраћај је у данима сњежних падавина и ниских температура знатно спорији. Подсјећамо да је важно возити спорије, без наглог кретања и заустављања, посебно узимајући у обзир чињеницу да се на појединим мјестима на коловозу испод снијега може наћи лед. То се посебно односи на мостове, тунеле, усијеке, засјеке, дионице поред река, и слично. Такође, потребно је држати бар три пута веће одстојање између возила да би евентуално изненадно заустављање било безбједније.

Пјешаци би требало да се крећу искључиво тротоарима, поштују саобраћајну сигнализацију приликом прелажења преко улице и не користе мобилне телефоне и слушалице у тим тренуцима.


Уколико није неопходно да користите сопствено возило, и немате довољно искуства у вожњи по снијегу, безбједније је да као превозно средство одаберете средства јавног превоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана