Да ли лишће на возилу може да оштети лак и боју?

Vrele Gume
Foto: Pixabay

Јесен је годишње доба које карактерише опадање лишћа. Знамо да оно није пожељно на асфалту јер може довести до проклизавања точкова и самим тим опасних ситуација. Међутим, шта ако се нађе на аутомобилу? Да ли га треба одмах уклонити или га оставити?

 

Ако сте се одлучили за уклањање, донијели сте добру одлуку, јер лишће може оштетити возило. Додуше, није агресивно као птичји измет, али временом ипак може да направи штету.

Неколико листова или хипотетичка ситуација која подразумева да је комплетно возило покривено лишћем неколико сати, неће наудити аутомобилу. Међутим када се лишће, невезано за количину, задржи на возилу данима или пак недјељама, то је сасвим другачији случај.

У зависности од врсте дрвета с којег лишће опада, варира и интензитет негативног утицаја. Још увијек чекамо неку студију која ће нам показати „које је лишће горе од другог“, али то тренутно није важно. 

Сво лишће садржи биљне сокове и извјестан степен киселости. Потоња ставка представља пријетњу по боју и лак, али и првонаведен није пожељна на свој начин.

Влажно лишће, које може да се нађе на возилима послије кише, оставиће трагове прашине након сушења. У исто вријеме, оно ће испустити сокове, наталожен полен и киселину. Киселина може да нагризе боју, док су биљни сокови љепљиви и такође могу имати негативан утицај на финиш.

Сокови могу да се уклоне алкохолом и меком тканином или средством предвиђеним за то. Најбоља могућа солуција је не паркирати испод дрвета, или уколико паркирате често испод истог дрвета, провјерите да ли лишће оставља биљне сокове крајем љета и почетком јесени. Препознаћете их по љепљивости и тиме што подсјећају на восак.

Ако је ваше возило често прекривено лишћем, најбоље што можете урадити је да га уклоните што је прије могуће. Избјегавајте ситуацију у којој ћете оставити аутомобил више дана испод дрвета, јер додатна киша може довести до труљења лишћа. што додатно отежава ствари.

Немојте уклањати лишће метлом, јер то може изазвати ситне огреботине на лаку. Користите сопствене руке.

Мада се дувач лишћа намеће као одлично рјешење, не бисмо га препоручили, јер се на тај начин лишће може гурнути испод хаубе и у разне зазоре на возилу.

Још једна врста оштећења која може бити посљедица присуства лишћа, односи се на ваздушне усиснике, одводне канале панорамског крова и друге одводне отворе. Након што их ручно покупите, уклоните листове из тешко доступних мјеста усисивачем. Користите исти алат за унутрашње ивице хаубе, као и шине панорамског прозора.

Обавезно уклоните сво лишће близу дна вјетробранског стакла, јер је ту лоциран усисник ваздуха система гријања. Наравно да не желите да лишће уђе у њега. Што можете покупите рукама, а остатак усисајте.

Исто урадите и с кошем мотора, јер лишће може да се нагомила на извесним мјестима и почне да трули. Штета коју може да нанесе је додуше минимална, али ће оставити љепљиве наслаге, што је магнет за прљавштину.

За оптималну заштиту боје, оперите темељно аутомобил након сваког годишњег доба и нанесите слој воска. Керамички премази такође раде посао, али то већ зависи од вашег буџета. Најјефтиније је да восак нанесете сами.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана