Да ли класичне полицијске потјере одлазе у историју?

telegraph.co.uk
Да ли класичне полицијске потјере одлазе у историју?

Према наводном тајном плану који је процурио у јавност, полиција би у државама ЕУ од 2020. могла да почне да зауставља возила која представљају опасност у саобраћају даљинским путем. То значи да се у будућности полицајци више не би упуштали у опасне јурњаве за помахниталим возачима и криминалцима и тиме доводили себе и друге у опасност.

Повјерљиви документ носи назив "Даљинско заустављање возила" и открива план по коме би полицијски службеник из контролне собе притиском на дугме онемогућавао даље кретање аутомобила за који се процијени да представље опасност у саобраћају или да га вози особа која је прекршила закон.

План је наводно осмишљен од стране виших полицијских службеника Европске уније и дио је пакета мјера које подразумијевају надзор и праћење прекршилаца закона.

Пројекат "даљинског заустављања" биће заснован на новој технологији. Она подразумијева да сва нова возила која се продају на тржишту ЕУ буду стандардно опремљена посебним уређајем који ће моћи да се активира од стране полицијског службеника, преноси британски Телеграф.

Систем функционише тако што се прекида довод горива и зауставља рад мотора. У докумету који је процурио наводи се и да је предвиђен рок за развој нове технологије 6-7 година.

Према истом извору, основни циљ плана је да се смањи ризик по полицију али и грађане који би се могли наћи у опасности приликом полицијских потјера.

Тајни документ открили су чланови организације Statewatch, која је ангажована на заштити и очувању грађанских слобода и права у Европској унији. У тој организацији тврде да нова технологија представља озбиљну пријетњу за грађанске слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана