Да ли је резервни точак ствар прошлости?

Б92
Да ли је резервни точак ствар прошлости?

Произвођачи све мање размишљају о резервном точку. Прије свега, захваљујући притисцима да се смањи маса аутомобила и емисија штетних гасова. Међутим, поставља се питање да ли нам је резервни точак заиста непотребан? Многи мисле да јесте, све док им се не догоди непријатност на путу, а резервног точка – нема. Каква су искуства у другим земљама, а каква код нас?

Према посљедњем истраживању британске фирме RAC, чија је дjелатност помоћ на путу, број ситуација у којима у току вожње пукне гума, а возач нема резервну, повећао се за 44 одсто у 2012. у односу на 2011. годину. У посљедњих годину дана, број поменутих ситуација у којима су сервисне службе ове фирме интервенисале скочио је на 120.000.

У Британији је пуцање гуме и недостатак резервне други разлог због кога возачи зову помоћ на путу. Имајући то у виду, компанија RAC иницирала је у сарадњи са људима из британске гумарске и ауто-индустрије иновацију - такозвани универзални резервни точак. Посљедњих годину дана вршена су истраживања да би се дошло до једне величине резервног точка која одговара већини возила присутних на тржишту те земље.

На крају, дошло се до рјешења – точка са алуминијумском фелном од 17 инча који се уклапа са више врста гума и може се монтирати на велики број возила (преко 85% возила на британском тржишту). Изум је познат као Dynomec универзални резервни точак.

Из угла функционалности, универзални резервни точак је одлична ствар. Када помоћ на путу дође, они на аутомобил монитрају универзалну гуму која је, заправо, алтернатива за опрему за поправку гума на лицу мjеста. Наиме сет за репарацију, којим произвођачи све чешће опремају нова возила умjесто резервним точком, рjешава проблем само тренутно, а дешава се да једноставно не ради.

Многи нови аутомобили продају се са једним од поменутих сетова умjесто резервне гуме. Проблем код сетова за брзу поправку гуме је и што се они могу искористити за поправку рупа не већих од 4 милиметара. Са друге стране, Dynomec универзални резервни точак обећава возачима брже и ефектније рjешење када им на путу пукне гума.

У Британији, RAC патроле долазе на позив, монтирају универзалну гуму и повезују власника возила са најближим вулканизером како би сазнао какве заменске гуме су доступне. Плаћа се на лицу мjеста, а услуга је генерално јефтинија од шлеп-службе.

"Возачи не треба да испаштају због законских регулатива, већ непријатност на путу треба минимализовати реjшењем које је једноставније и брже", кажу творци универзаног резервног точка.

"Већ видимо резултате нашег труда и искрено се надамо да ће универзални резервни точак постати уобичајена ствар на британским путевима".

Много је разлога због којих је Србија још увек далеко од оваквих и сличних рjешења. Са друге стране, с обзиром да смо дио глобалног аутомобилског тржишта, и на нашим путевима је све више возила која се продају без резервног точка у стандардној опреми. Такође, многи власници аутомобила у Србији на мјесту на којем се налази резервни точак имају уграђен резервоар за течни нафтни гас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана