Да ли је могућа нова аутомобилска марка из Србије?

B92
Да ли је могућа нова аутомобилска марка из Србије?

Хиперпродукција је уљуљкала ауто-компаније у масовну производњу "конфекцијских" аутомобила и самим тим отворила простор за позиционирање нових брендова и нових играча. Један од таквих примjера је амерички Тесла Моторс. Поставља се питање да ли је могуће нешто слично направити и у Србији?

Тим који стоји иза пројекта AQOS сматра да јесте.

AQOS Technologies је основан у Београду као компанија која ће бити укључена у међународно тржиште високо-технолошких производа.

Главна преокупација тима је истраживање свих аспеката ауто-индустрије, дизајна иновативних делова аутомобила и, најзад, дизајнирање и производња ограничене серије спортских аутомобила високих перформанси.

Вођа AQOS тима и главни дизајнер, Саша Милованчевић, сматра да у свијету тренутно одстоји "замор у процесу стварања нових аутомобила".

"Само велика и непресушна потреба тржишта за 'четвороточкашем контролисаним вољом власника', одржава идеју о аутомобилу у животу", каже Милованчевић.

Он, међутим, вјерује да одговор на потребу купаца за личним превозним средством треба тражити у новом приступу решавања проблема, у новом дизајну, односно у новој форми која ће "променити традиционалне погледе на технологију материјала и погона".

"То је један правац. Други правац јесте да тренутна технолошка постигнућа треба реинсталирати у корен идеје о аутомобилу као феномену двадесетог века који је представљао симбол слободе (независног кретања) и лепоте коју истински аутомобилски заљубљеници у тренуцима ентузијазма чак пореде и са лепотом жене", објашњава Милованчевић и додаје да ће AQOS својим дјеловањем третирати оба поменута правца.

"Треба имати на уму да је аутомобилско тржиште у ових сто и нешто више година едуковано и да је све мање подложно бесмисленим маркетиншким слоганима и имуно на пролазне трендове који се упорно сервирају", каже Саша Милованчевић.

Према његовим рјечима, за настанак новог бренда аутомобила "потребно је да у темељу свега буде знање, страст и безрезервна љубав која ће вас одвести у посвећеност и ризик изналажења решења на све изазове који вас очекују на том путу".

"Истине ради, треба поменути дозу личне лудости и хира који вас води у правцу преузимања одговорности за исход акције, али тако је било одувек кроз историју стварања новог."

Милованчевић је најавио да ће први AQOS-ов аутомобил свјетску премијеру имати на неком од аутомобилских сајмова крајем 2015. или почетком 2016. године, у форми концепт - прототипа.

"Следећа етапа промоције одиграће се на чувеној трци у Ле Ману где ћемо своја решења упоредити са конкуренцијом, а тренутна ситуација је таква да AQOS треба очекивати у пуном сјају за две до три године", рекао је вођа AQOS тима и главни дизајнер, Саша Милованчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана