Да ли бисте пре купили СУВ или лимузину?

Агенције
Да ли бисте пре купили СУВ или лимузину?

Број СУВ и кросовер модела значајно се повећао у посљедњој деценији. Многи од њих цјеновно конкуришу лимузинама средње класе, па су купци новог аутомобила све чешће пред дилемом да ли да умјесто класичног путничког возила набаве СУВ.

У почетку су СУВ возила углавном била доступна само са 4х4 погоном, па су их најчешће куповали они којима је намјенски био неопходан такав аутомобил.

Касније се број корисника проширио на групу људи којима је СУВ потребан због имиџа или престижа, као и на оне који сматрају да су у таквом возилу боље заштићени у саобраћају.

У посљедње вријеме, постало је модерно да умјесто класичне лимузине људи купују СУВ и кросовер моделе, а произвођачи су прихватили такав тренд и нуде све више оваквих аутомобила на тржишту. Према подацима из првих пет мјесеци 2014, продаја нових СУВ и кросовер возила у САД по први пут је надмашила број испоручених лимузина.

Анализа коју је објавио IHS Automotive показује да су СУВ и кросовери у том периоду чинили 36,5 одсто свих новорегистрованих возила у Сједињеним Државама, у односу на 35,4% колико је учешће седана са 4 врата у укупној продаји.

Раст продаје СУВ модела није угрозио само продају лимузина, већ је смањио и процентуалну заступљеност хечбек, пик-ап, мини-ван, купе и кабриолет возила у пласману нових аутомобила.

Аналитичари сматрају да постоје рационални разлози зашто се купци све чешће одлучују за СУВ или кросовер возила.

"Ови аутомобили у себи обједињују особине традиционалних путничких и пик-ап возила, односно камионета", каже Том Либи из фирме IHS Automotive.

"Са једне стране они су прегледни јер ви у њима сједите доста високо, затим имају повишено растојање од тла и често опциони погон на сва четири точка. Истовремено, СУВ и кросовери су удобни као и сви други путнички аутомобили, а имају и доста простора у кабини али и у пртљажнику", објашњава Либи.

Он закључује да је због свега тога, али и због све веће понуде модела, ова врста возила све популарнија, што доказују и најновији резултати продаје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана