Да ли бисте дали 5.500 долара за Wartburg?

Агенције
Да ли бисте дали 5.500 долара за Wartburg?

Wartburg 353, некада један од најпопуларнијих аутомобила у Источној Њемачкој, али и у многим земљама источне Европе све ређе се виђа на путевима, с обзиром да га је одавно прегазило вријеме. У Америци, овај аутомобил је раритет и интересантан је колекционарима. Ако је још у добром стању, власник може да рачуна на солидну зараду.

Wartburg 353 производио се у тадашњој Источној (или Демократској Републици) Њемачкој од 1966. до 1991. године.

Вјероватно би се, уз одређена унапређења израђивао још годинама, да 1989. није дошло до рушења Берлинског зида.

Као што је то случај са већином модела који су се производили у земљама такозваног "источног блока", и Wartburg се углавном продавао на тржиштима комунистичких источноевропских држава.

У бившој Југославији нарочито је била популарна караван верзија, за коју су у великом броју били заинтересовани пољопривредници, а овај аутомобил и данас се може видјети паркиран у близини пијаца.

Не знамо како је овај примерак доспио у америчку савезну државу Ајдахо, али садашњи власник жели да га прода на eBay-у и тражи 5.500 долара (око 4.000 евра).

Аутомобил је оригинално произведен 1977. и опремљен је чувеним троцилиндричним двотактним бензинским мотором са 57 кс (42 kW), а прешао је нешто више од 100 хиљада километара.

На њему су извршене одређене модификације, а замjењена је и маска хладњака модернијом која се уграђивала у моделе из осамдесетих година двадесетог вијека. На фотографијам се може видјети да је ентеријер возила у прилично добром стању.

Власник каже да га продаје јер му је потребан новац за рестаурацију још једног бисера источноњемачке аутомобилске индустрије, Трабанта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана