Да ли аутомобил треба чешће прати у зимским мјесецима?

Nezavisne
Foto: Ilustracija

Прије уласка у ауто-праоону потребно је уклонити све остатке снијега и (посебно) леда јер их четке могу повући преко каросерије попут шмиргле.

Много је дилема када је ријеч о правилној њези возила зими. Добронамјерне препоруке иду од савјета да зими што чешће перемо возила у ауто-праонама до савјета да се што више избјегава свако прање аутомобила како би се заштитио лак.

Аутомобил зими треба прати онолико често као и у љетњим мјесецима, наводе у Њемачком ауто-клубу (АДАЦ).

Неспорно је да се чист аутомобил може уочити раније на путу од запрљаног – поготово по лошем времену – захваљујући одсјајима свјетлости. Али од увођења обавезних дневних свјетала за аутомобиле ова предност више није толико пресудна.

Аутомобил је зими "загађен" остацима соли на цести

Да и не. Тврдња да зимска прљавштина – агресивна и слана – има енормно корозивни учинак на лак, тј. да се мора што чешће уклањати, односи се само на претходно оштећене дијелове аутомобила (огреботине фарбе).

Међутим, беспријекорно лакиране површине лако се могу носити са тим "нападима" прљавштине. Чак ни под возила обично нема проблеме са корозијом: уз фабричке заптивке, побољшану заштиту подвозја и коришћење поцинкованог лима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана