Црвени аутомобили најчешће у несрећама

ГС
Црвени аутомобили најчешће у несрећама

Боје аутомобила често одражавају личност власника. Конзервативни купци преферирају монохроматска возила, док други возачи преферирају свјетле боје.

Генерално, док произвођачи аутомобила нуде боје које одговарају свакој личности, веćина возача преферира боје које су одувек биле популарне.

Популарност боја аутомобила може варирати од земље до земље – нијансе које су популарне у САД-у не морају нужно бити популарне у Њемачкој, Шпанији или Мексику. 

И генерално, трендови боја аутомобила нису статични – мјењају се током времена како нове боје долазе у фокус.

Међутим, боја аутомобила није само ствар стила. На примјер, очигледно је да је већа вјероватноћа да ће црвени аутомобили упасти у несрећу, што само показује важност пажљивог избора.

Аутомобилски стручњаци carVertical спровели су истраживање како би пронашли најпопуларније боје аутомобила и њихов утицај на безбједност вожње.

Возачи избјегавају шарене аутомобиле

Земље са топлом климом имају шаренија возила у поређењу са хладнијим земљама. Вожња сјајног аутомобила у Норвешкој, Канади или Шведској могла би да подигне обрве локалног становништва, али би било сасвим нормално у Калифорнији или Италији, где су свјетле боје норма.

Као опште правило, бијели аутомобили су популарнији у топлијим климама јер бијела рефлектује сунчеву свјетлост, чинеćи вожњу мање вруćом.

Како ово недавно истраживање открива, бијела је најпопуларнија боја у Аустралији (39,1% свих возила) и ЕУ (26,8%). Аустралијанци такође воле сребрне (15,9%) и сиве аутомобиле (14%). Европљани преферирају сиву (25,9%), а затим црна возила (24,5%).

Сличан проценат црних возила налази се у САД (24,7%). Међутим, воле и бијеле (20,9%) и сребрне (17,3%) аутомобиле.

"71% аутомобила који су провјерени на нашој платформи били су монохроматски – црни, бели, сиви или сребрни. То само доказује да су људи прилично конзервативни када је у питању куповина возила", каже Матас Бузелис, стручњак за аутомобиле и шеф комуникација у carVertical-у.

Које боје аутомобила су најбјезбедније за вожњу?

Према истраживању компаније carVertical, боја возила утиче на вјероватноћу да буде повријеђен у несрећи. 60% црвених аутомобила прегледаних на платформи било је укључено у несреће, што ову боју чини најопаснијом за вожњу.

Смеђа (59%) и црна (57%) су такође боје аутомобила које завршавају у несрећама чешће од других, затим жута (55%), плава (54%), бијела (50%) и сива (50%) ). 

Иако разлике између половних аутомобила нису значајне, истраживања сугеришу да су возила одређених боја мање подложна саобраћајним незгодама.

"Није изненађење да су црвени аутомобили све чешће укључени у несреће. Спортски аутомобили су обично црвене боје, а љубитељи брзине више бирају црвене аутомобиле него конзервативни возачи. То је довољно да се погоди зашто су црвени аутомобили на врху ове листе", објашњава М.Бузелис.

Произвођачи аутомобила су последњих деценија представили многе свјетле боје. Међутим, не изгледа да ће сива, бијела или црна ускоро изгубити популарност.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана