Citroenове женевске премијере

Aгенције
Citroenове женевске премијере

Посетиоцима ауто-салона у Женеви, Citroen је представио нову генерацију модела C1. Осим овог малог градског возила, љубитељи аутомобила могу по први пут да виде и кросовер C4 Cactus и нови "крос" модел C5 CrossTourer.

Citroen C1, уз Toyotу Aygо и Peugeot 108, један је од три модела који су заједнички развили Peugeot-Citroen и Toyotа. У односу на претходну генерацију, нови C1 има знатно агресивнији предњи дио, а оно што одмах упада у очи јесте необичана конфигурација предњих свјетлосних група.

Citroen је наставио да примјењује рјешење са раздвојеним свјетлима, као на новом C4 Picasso или моделу C4 Cactus. Ипак, по рjешењу фарова, C1 је због комбинације кружних и вишеугаоних свjетала ближи моделу Nissan Juke.

Нови C1 дугачак је 3,46 м и широк 1,62 м, уз масу од 840 кг, колико је тежак и Peugeot 108. Аутомобил ће бити доступан у верзијама са 3 и 5 врата, али и у варијанти са покретним платененим кровом, која ће имати ознаку Airscape.

Купцима ће бити доступан и мултимедијални систем са седмоинчним екраном осjетљивим на додир уз Mirror Screen технологију помоћу које ће се путем дисплеја приступати апликацијама са смартфон уређаја.

Од других садржаја, у понуди ће бити камера за вожњу уназад, помоћ при кретању узбрдо и откључавање возила и стартовање мотора без употребе класичног кључа.

На располагању ће у почетку бити две троцилиндричне бензинске погонске јединице. Слабији, 1.0 литарски Airdream мотор производи 69 кс, повезан је са петобрзинским мануелним мjењачем и има стоп/старт систем за уштеду горива.

Други је 1.2 литарски агрегат са 82 кс за који у Citroenу кажу да има CO2 емисију од 99 г/км.

Публика у Женеви поред стандардне верзије, моћи ће да види и посебно опремљену варијанту C1 SWISS&МЕ.

Други нови модел који привлачи пажњу посjетилаца сајма је Citroen C4 Cactus. Овај коросовер дугачак је 4.160 мм, широк 1.730 мм и висок 1.480 мм, док међуосовинско растојање износи 2.600 мм.

Произвођач истиче да је C4 Cactus постављен на платформу коју користе C3 и Peugeot 208, те његова маса износи свега 965 кг, што значи да је од стандардног Citroenа C4 лакши за око 200 кг.

Сjедишта и ентеријер су дизајнирани тако да подсjећају на модеран намjештај, а предња сjедишта међусобно су спојена. Ручна кочница је помjерена унапред, а такозване Easy Push команде за промjену брзина налазе се на централној конзоли - умjесто класичне ручице, аутоматским мjењачем управља се помоћу дугмади.

Купцима ће бити доступна три дизел и два бензинска мотора. Од бензинаца, ту су VTi са 75 кс (55 kW) и 118 Нм, затим VTi са 82 кс (60 kW) и такође 118 Нм, те е-THP који производи 110 кс (81 kW) и 205 Нм. Дизел понуду чине е-HDi са 92 кс (68 kW) и 230 Нм и BlueHDi са 100 кс (73 kW) и максималним обртним моментом од 254 Нм.

Попут многих других произвођача аутомобила, и Citroen је одлучио да купцима понуди такозвану "крос" верзију једног свог модела. Као и обично када је ријеч о оваквој врсти аутомобила, и C5 CrossTourer има заштитне додатке на доњим дјеловима браника и дуж каросерије, како би се спречило да дође до мањих огреботина и оштећења приликом вожње изван асфалта.

Ту су и неизбјежне кровне шине, а за ефектнији изгледа возила задужени су специјално дизајнирани 18 инчни алу точкови.

У поређењу са стандардном верзијом, C5 CrossTourer има могућност повећања клиренса, у зависности од брзине којом се аутомобил креће. Захваљујући опционом систему ослањања, Hydractive III+, аутомобил ће при брзинама до 10 km/h моћи да повећа растојање од тла за 6 цм. При брзинама између 10 и 40 km/h, клиренс је нешто мањи, али је и даље већи за 4 цм у односу на регуларни Citroen C5.

Када се возило креће нешто већим брзинама (40-70 km)h растојање од земље биће повишено за 15 мм него што је то случај код стандардног модела.

Hydractive III+ систем биће доступан у верзијама са свим моторима који се иначе нуде у регуларном Citroenу C5, осим у варијантама HDi 115 са мануелним мjењачем и е-HDi 115 Airdream.

Осим тога, C5 CrossTourer биће доступан и са Intelligent Traction Control системом, ради бољег понашања у вожњи по снијегу или блату, као и са еMyWay навигацијом и задњом камером за вожњу уназад.

Citroen није понудио нове моторе за C5 CrossTourer, па ће овај модел бити доступан са постојећом палетом погонских јединица чији је распон снаге од 115 до 200 кс.

Почетна цијена Citroenа C5 CrossTourer износиће 31.950 евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана