Цитроен обиљежава 80 година модела Traction Avant

Агенције
Цитроен обиљежава 80 година модела Traction Avant

Када се појавио 1934. године, Traction Avant је био први Цитроен са погоном на предње точкове. За нешто више од двије деценије произведено је 760 хиљада примјерака овог модела који је утро пут модерним аутомобилима са предњим погоном.

Traction Avant ("предњи погон"), чије име на француском означава саму суштину овог аутомобила, појавио се у тренутку када су у свијету доминирали модели са погоном на задње точкове.

Иако није био први серијски произведен аутомобил код кога се снага мотора преносила на предњу осовину, остао је упамћен као први модел на коме је предњи погон примјењен са великим успјехом. Осим тога, Traction Avant имао је за своје вријеме веома напредне системе ослањања и управљања.

Овај Цитроенов модел познат је и по неуобичајеном конструктивном ријешењу, за период у коме је настао - умјесто класичне шасије, Traction Avant је имао самоносећу челичну каросерију. Таква конструкција, која се данас користи практично на свим савременим моделима, омогућила је да модерни аутомобили буду лакши.

Цитроен Traction Avant производио се у неколико верзија све до 1957. године. Француски произвођаћ обиљежиће осам децинија од настанка овог модела низом манифестација, укључујући и скуп на коме се очекује учешће око 800 примјерака Traction Avantа који су још увијек у возном стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана